Donald Trump prišel na sojenje v primeru poslovnih prevar

Svet 02. Okt 202310:46 > 20:16 1 komentar
Trump na sodišču v New Yorku
PROFIMEDIA

V New Yorku se je začelo še eno izmed mnogih sojenj nekdanjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu. Tokrat se mora z vodilnimi v njegovem poslovnem imperiju zagovarjati zaradi obtožb o zavajanju bank in zavarovalnic z laganjem o dejanski vrednosti premoženja za pridobitev ugodnih posojil. Trump, ki sodni proces vidi kot lov na čarovnice in poskus škodovanja njegovim političnim ambicijam, se je obravnave za razliko od drugih procesov tokat udeležil v živo.

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je tik pred začetkom sodnega procesa v civilni tožbi države New York novinarjem dejal, da gre za nadaljevanje največjega lova na čarovnice vseh časov in prevaro, poročajo ameriški mediji. Trumpu, ki je prišel na sodišče, in njegovem podjetju sodijo zaradi obtožb o prevarah.

Sodnik Arthur Engoron je namreč že pred dnevi razsodil, da sta Trump in njegovo podjetje Trumpova organizacija več let varala banke, zavarovalnice in druge z laganjem o dejanski vrednosti premoženja. Sodni proces poteka samo pred sodnikom brez porote, za kar so se odločili Trumpovi odvetniki. Trajal naj bi predvidoma do decembra, po pričakovanjih pa ga bodo podaljšale pritožbe.

Trumpu zaporna kazen ne grozi, sojenje bo praktično odločal le še o višini kazni, pri čemer pravosodna ministrica države New York zahteva 250 milijonov dolarjev in prepoved poslovanja v državi New York. Trump se je na Engoronovo odločitev pritožil, v primeru neuspeha pa mu grozi, da lahko ostane celo brez svojega slavnega newyorškega premoženja, kot je stolpnica na 5. aveniji.

Vodilni republikanski kandidat za predsedniške volitve 2024 je presenetljivo prišel na otvoritev procesa, čeprav mu tega ne bi bilo treba. Kot je povedal novinarjem, je v sodno dvorano prišel, “da bi bil tudi sam priča lovu na čarovnice”, poroča CNN. Trump za zdaj še ne bo sedel na klop za priče, kamor nameravajo tožilci poklicati tudi druge vodilne v podjetju, med njimi njegove najstarejše otroke Ivanko, Erica in Donalda Trumpa mlajšega.

Trump na sodišču v New Yorku
PROFIMEDIA

Trump je Mar a Lago ocenil na 739 milijonov dolarjev, kar je desetkrat več od tega, za kar se prodajajo posestva podobne velikosti na jugu Floride. Ceno je utemeljil med drugim na tem, da se posestvo lahko razvije v stanovanjsko naselje, kar lokalni zakoni prepovedujejo.

Glavni zagovor Trumpa in odvetnikov pri tem je, da je tožba brezpredmetna, ker z zavajanjem ni bil nihče oškodovan, saj so mu banke dajale kredite, na koncu pa so vsi zaslužili. Poleg tega pa je bilo v finančnih poročilih o premoženju, na podlagi katerih je Trump prosil za posojila, v drobnem tisku navedeno, da podatki niso preverjeni, kar je v ZDA zakonito.

Vsa sojenja Donalda Trumpa

Poleg tega Trumpa v prihodnjih mesecih čaka še več drugih sodnih postopkov. V začetku marca se bo na sodišču v Washingtonu branil pred obtožbami o sprevračanju izida predsedniških volitev leta 2020.

Istega meseca bo nato nastopil pred državnim sodiščem v New Yorku zaradi domnevnih kaznivih dejanj, povezanih s plačilom pornografski igralki Stormy Daniels za molk o spolnem razmerju pred volitvami 2016. Na Floridi se bo nekdanji predsednik soočil z obtožbami o napačnem ravnanju s tajnimi dokumenti po odhodu s položaja.

Nazadnje se bo Trump v Georgii branil pred obtožbami o kovanju zarote z namenom izpodbijanja izida volitev v tej zvezni državi leta 2020, laganju uradnim osebam, ponarejanju dokumentov in spodbujanju h kršenju prisege.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje