Trump znova na sodišču v New Yorku, tokrat v zvezi s poslovnimi goljufijami

Svet 14. Apr 202309:36
Donald Trump na sodišču
REUTERS/Bing Guan

Newyorška generalna tožilka Letitia James nekdanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, njegovemu podjetju in njegovim trem otrokom očita domnevno ponarejanje finančnih podatkov. Trump je v četrtek pod prisego več ur pričal na zaslišanju v New Yorku.

Po televizijskih posnetkih sodeč se je nekdanji predsednik ZDA Donald Trump s konvojem vozil pripeljal do urada generalne državne tožilke na Manhattnu okoli 10. ure po krajevnem času. Približno osem ur kasneje se je kolona znova odpeljala, Trump, ki po izteku predsedniškega mandata živi v Miamiju, se je vrnil v svojo stolpnico Trump Tower na newyorški Peti aveniji.

Pred uradom generalne državne tožilke se je zbralo nekaj nasprotnikov kot tudi podpornikov nekdanjega predsednika ZDA.

Tožilka Letitia James proti Trumpu vodi civilno preiskavo zaradi domnevnega ponarejanja finančnih podatkov. Trumpu, njegovi organizaciji in njegovim trem otrokom Donaldu ml., Ericu in Ivanki očita, da so po potrebi prikazovali večje ali manjše premoženje, na primer za lažje pridobivanje posojil ali plačevanje nižjih davkov.

Sodišče v New Yorku Sodišče v New Yorku
REUTERS/Eduardo Munoz
Konvoj vozil, Trump Konvoj vozil, Trump
REUTERS/Jeenah Moon
Donald Trump Donald Trump
REUTERS/Mike Segar

James želi doseči, da se Trumpu in njegovim trem otrokom dosmrtno prepove opravljanje poslov v tej zvezni državi. Od Trumpove organizacije poleg tega zahteva 250 milijonov dolarjev odškodnine.

Trump se je v New Yorku pojavil že drugič v desetih dneh, potem ko je prejšnji teden prišel na sodišče v drugi kazenski zadevi, ki jo proti njemu vodi okrožno državno tožilstvo na Manhattnu v zvezi s ponarejanjem poslovnih dokumentov v povezavi s plačilom pornografski igralki Stormy Daniels za molk o spolnem odnosu pred volitvami leta 2016. Trump se je v zadevi, v kateri so ga newyorški tožilci obtožili 34 kaznivih dejanj ponarejanja poslovne dokumentacije, izrekel za nedolžnega.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje