Trumpov svetovalec Bannon se je predal policiji

Svet 15. Nov 202118:57 0 komentarjev
Steve Bannon
Kevin Lamarque/REUTERS

Nekdanji politični strateg Bele hiše in svetovalec nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa Steve Bannon se je predal oblastem. Med potjo do policije je novinarjem dejal, da bodo "zrušili režim" sedanjega predsednika ZDA Josepha Bidna.

Nekdanji politični strateg Bele hiše Steve Bannon se je danes predal oblastem.

Stopil bo pred sodnika v zvezi z obtožnico, ki ga bremeni zaničevanja kongresa, ker je zavrnil poziv na zaslišanje pred odborom predstavniškega doma, ki preiskuje napad privržencev Donalda Trumpa na zvezni kongres 6. januarja.

Bannona so po predaji aretirali in ga bodo privedli pred sodišče. Med potjo do policije je novinarjem dejal, da bodo “zrušili režim Josepha Bidna“. O tem, ali bodo 67-letnemu Bannonu odmerili varščino ali pa bo do sojenja počakal na prostosti brez nje, bo odločal zvezni sodnik Carl Nichols, ki ga je na položaj imenoval Trump. Pripor do sojenja ni verjeten.

Podobno grozi tudi nekdanjemu šefu Trumpovega kabineta

Zvezni tožilci so sklicali veliko poroto, ki je v petek potrdila obtožnico. Podoben postopek grozi tudi nekdanjemu šefu Trumpovega kabineta Marku Meadowsu, ki je na Trumpovo zahtevo prav tako zavrnil udeležbo na zaslišanju.

Trump je medtem vložil tožbo na zveznem sodišču, da odboru prepreči dostop do dokumentov iz Nacionalnih arhivov, ki bi lahko osvetlili, kaj so ključni igralci Trumpove vlade počeli pred, med in po napadu na kongres.

Tožba, v kateri se Trump sklicuje na izvršni privilegij predsednika ZDA, je trenutno na zveznem prizivnem sodišču v Washingtonu, epilog pa bo v vsakem primeru na vrhovnem sodišču ZDA. Biden je kot predsednik ZDA zavrnil Trumpovo sklicevanje na privilegij, vrhovno sodišče pa bo odločalo o tem, kdo ima prav.

“Izbruhnil cel hudič”

Izvršni privilegij se na Bannona ne more nanašati v nobenem primeru, ker 5. januarja, ko je v svoji oddaji napovedal, da bo “jutri v Washingtonu izbruhnil cel hudič”, ni bil državni uslužbenec.

Trumpovi privrženci so 6. januarja napadli kongres, da preprečijo uradno potrditev Bidnove zmage na lanskoletnih predsedniških volitvah v ZDA. Preiskovalni odbor je po Bannonovi zavrnitvi udeležbe na zaslišanju in predaje dokumentov glasoval za obtožbo zaničevanja kongresa, kar je potem potrdil celoten predstavniški dom in primer je prevzelo ministrstvo za pravosodje ZDA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!