Tudi Bolgarija si želi izjeme pri embargu na rusko nafto

Svet 05. Maj 202215:48 > 19:06 0 komentarjev
Aleksandar Nikolov.
PROFIMEDIA

Po Madžarski, Slovaški in Češki si tudi Bolgarija želi izjeme pri embargu na uvoz ruske nafte, ki naj bi v veljavo stopil do konca leta.

Bolgarija si želi izjeme pri embargu na rusko nafto, je danes dejal bolgarski minister za energijo Aleksandar Nikolov. Dodal je, da si bo Sofija prizadevala, da se uveljavitev embarga odloži. Poleg Bolgarije izjemo pri naftnem embargu želijo tudi na Madžarskem, Slovaškem in Češkem.

Nikolov je po srečanju ministrov za energijo iz jugovzhodne Evrope ter Ukrajine in Azerbajdžana dejal, da bo njegova država vprašanje podpore naftnemu embargu obravnavala prihodnji teden.

Evropska komisija je sicer predlagala, da bi embargo na uvoz ruske nafte in naftnih derivatov v veljavo stopil do konca letošnjega leta.

Ministri in drugi visoki predstavniki Romunije, Grčije, Turčije, Severne Makedonije, Srbije, Ukrajine, Bolgarije in Azerbajdžana so zaradi ruske invazije na Ukrajino danes razpravljali o sodelovanju na področju energetske varnosti in diverzifikacije energetskih virov.

Po besedah bolgarskega premierja Kirila Petkova je očitno, da se energetska industrija zlorablja kot orožje, zato želijo ustanoviti regionalno delovno skupino v okviru platforme EU za nakup energije.

Predlog Evropske komisije, ki ga je v sredo predstavila predsednica Ursula von der Leyen, sedaj obravnavajo države članice, ki morajo sankcije potrditi soglasno. Glede na nestrinjanje s predlogom v nekaterih članicah je pričakovati dopolnitev predloga komisije. Veleposlaniki naj bi o njem znova razpravljali v petek, so povedali viri pri EU.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!