Tudi duma potrdila priključitev štirih ukrajinskih regij k Rusiji

Svet 03. Okt 202215:21 > 18:44 2 komentarja
poslanci v ruski dumi
Russian State Duma/via REUTERS

Potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin v petek slovesno razglasil priključitev štirih ukrajinskih regij Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson, je njihovo priključitev k Rusiji danes ratificirala še ruska duma. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki je bil prisoten na glasovanju, je medtem poudaril, da bodo regije zdaj pod posebno zaščito. V koordinirani akciji so nekatere države Evropske unije na pogovor poklicale ruske veleposlanike, zato se je odločilo tudi slovensko zunanje ministrstvo.

Poslanci ruskega parlamenta so soglasno glasovali za priključitev štirih ukrajinskih regij k Rusiji. Kmalu naj bi jih odobril tudi Svet federacije, čigar odobritev pa se šteje le za formalnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Priključitev regij sicer ne bo dokončana, dokler ne bodo sprejeti potrebni zakoni o integraciji ozemelj, vključno s podelitvijo ruskega državljanstva tamkajšnjim prebivalcem. Predvideno pa je tudi prehodno obdobje do leta 2026, dokler zakoni ne bodo v celoti uveljavljeni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Še pred glasovanjem je ruski zunanji minister Sergej Lavrov v nagovoru parlamentu poslance pozval, naj podprejo priključitev in tako zaščitijo ruski jezik, kulturo in meje. “Ne odgovarjamo na namišljene grožnje, ampak branimo svoje meje, domovino in ljudi,” je dejal in opozoril, da so si ZDA podredile skoraj ves kolektivni Zahod ter ga mobilizirale, da bi Ukrajino spremenile v orodje za vojno z Rusijo.

V Kremelju pa še niso določili, kje bo v pokrajinah Herson in Zaporožje potekala državna meja. Kot je po poročanju CNN dejal tiskovni predstavnik Dimitrij Peskov, se bo ruska stran o tem posvetovala s preivalci teh pokrajin.

Predsednik Vladimir Putin je v petek na slovesnosti v Kremlju podpisal dokumente o priključitvi ukrajinskih regij Herson, Zaporožje, Doneck in Lugansk. Pred tem so tamkajšnje proruske oblasti v regijah izvedle referendume, na katerih se je po njihovih navedbah prebivalstvo z veliko večino odločilo za priključitev k Rusiji.

Ukrajina in zahodne države so referendume nemudoma obsodile in jih označile za nezakonite, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je ob tem v petek uradno vložil prošnjo za vstop Ukrajine v zvezo Nato po hitrem postopku.

Slovenija na pogovor poklicala ruskega veleposlanika

Slovensko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je pogovor poklicalo ruskega veleposlanika Timurja Ejvazova. Zapisali so, da je ministrstvo ostro obsodilo nezakonito priključitev štirih ukrajinskih regij k Rusiji. “Slovenija je pozvala Rusijo, naj preneha s tem nezakonitim dejanjem ter umakne vse svoje enote in vojaško opremo s celotnega ozemlja Ukrajine,” so sporočili na Twitterju.

Medtem so se za podobno potezo v koordinirani akciji odločile tudi nekatere druge države članice EU in tako vnovič družno obsodile po njihovi oceni nezakonito priključitev štirih regij k Rusiji. “Gre za koordinirano akcijo, ki jo usklajuje EU,” je za francosko tiskovno agencijo AFP v Bruslju povedal Peter Stano, tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella. Ob tem so voditelji EU obljubili, da “nikoli ne bodo priznali te nezakonite priključitve”, v pripravi pa naj bi bile tudi nove sankcije Bruslja uperjene proti Moskvi.

Doslej so ruske veleposlanike poleg Slovenije pozvale še Belgija, Avstrija, Italija, Danska, Nemčija in Češka, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Akcijo sicer usklajuje Evropska služba za zunanje delovanje (ESZD) oziroma diplomatska služba EU.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje