Blokada volitev “nesprejemljiva”: odpravnica poslov BiH morala na pogovor

Evropske Volitve 04. Jun 202407:18 > 15:18 7 komentarjev
Tanja Fajon
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Vlada v Bosni in Hercegovini ponovno ni dosegla soglasja, ki bi tam živečim državljanom Slovenije, Romunije in Poljske v nedeljo omogočilo oddajo glasu na evropskih volitvah. Slovenska zunanja ministrica Fajon je blokado označila za nesprejemljivo, ministrstvo pa je zato začasno odpravnico poslov BiH v Sloveniji poklicalo na pogovor. Da je blokada nesprejemljiva, je poudarila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Včeraj je zunanje ministrstvo BiH svetu ministrov znova predlagalo sprejetje diplomatskih not veleposlaništev Slovenije, Poljske in Romunije in soglasje za organizacijo glasovanja v teh veleposlaništvih za svoje državljane, ki bivajo v BiH.

Potem ko predlog zaradi nasprotovanja dela ministrov 28. maja ni dobil zadostne podpore, so bile opravljene dodatne konzultacije, ki pa niso pripomogle k odpravi blokade. Zunanja ministrica Tanja Fajon je še vedno trajajočo blokado označila za nesprejemljivo.

“Zunanje ministrstvo je že sporočilo, da gre za nesprejemljivo potezo vlade v BiH, ki je v nasprotju z vsemi temeljnimi vrednotami EU ter ne nazadnje tudi v nasprotju s prijateljskimi odnosi med državama in ustaljenimi praksami, ko gre za izvajanje volitev,” je poudarila Fajon in spomnila, da je BiH nedavno dobila zeleno luč za začetek pristopnih pogajanj za članstvo v EU.

Naznanila je, da so danes na pogovor poklicali začasno odpravnico poslov BiH v Sloveniji in ji izrazili protest. Prav tako je poudarila, da tako slovensko veleposlaništvo v BiH kot zunanje ministrstvo iščeta možnosti, kako državljankam in državljanom Republike Slovenije v BiH omogočiti udeležbo na evropskih volitvah.

Ob tem je Fajon odločitev BiH označila za spolitizirano potezo, saj je v razpravo vnesla glasovanje o resoluciji ZN o genocidu v Srebrenici.

Da je blokada nesprejemljiva, je ocenila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. “Evropski parlament je edina neposredno voljena institucija v EU, poslanke in poslance na ta način volimo šele od leta 1979. Z odhodom na volitve smo del odločanja o prihodnji usmeritvi EU, zato je onemogočanje udeležbe na volitvah nedopustno,” je v sporočilu za javnost dejala Pirc Musar.

Poudarila je, da je Slovenija ena najaktivnejših držav pri podpori BiH na njeni evropski poti. “Tudi v sedanjem sklicu Evropskega parlamenta smo si uspešno prizadevali, da BiH dobi evropsko prihodnost. Zato obžalujem nerazumljivo onemogočanje soglasja za izvedbo EU volitev na slovenskem veleposlaništvu v Sarajevu s strani ministrov iz vrst entitete Republike Srbske,” je dodala.

Nataša Pirc Musar
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Pirc Musar je ob tem opozorila, da tovrstne poteze dodatno zavirajo evropski napredek Bosne in Hercegovine, in izrazila pričakovanje, da bo BiH spoštovala vladavino prava, so še sporočili iz urada predsednice republike.

Ob sprejetju predloga bi lahko državljani teh treh držav na evropskih volitvah 9. junija glasovali na veleposlaništvih svojih držav.

Svet ministrov predloga v prvem glasovanju ni podprl, ker so mu nasprotovali ministri iz Republike Srbske zaradi podpore treh držav resoluciji ZN o genocidu v Srebrenici, je poročala tiskovna agencija Republike Srbske Srna.

Po podatkih slovenskega notranjega ministrstva je sicer za evropske volitve v posebni volilni imenik vpisanih 1977 volilnih upravičencev – slovenskih državljanov s stalnim prebivališčem v Bosni in Hercegovini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje