Odziv ministrstva na potezo BiH: Politizacija vprašanja je nesprejemljiva

Evropske Volitve 30. Maj 202413:38 8 komentarjev
Tanja Fajon
Foto: PROFIMEDIA

Po novici, da je vlada BiH zavrnila predlog, s katerim državljanom Slovenije dovoljuje oddajo glasu na prihajajočih evropskih volitvah na slovenskem veleposlaništvu v Sarajevu, se je zdaj odzvalo ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Opozarjajo, da bi bila zavrnitev, ki sicer še ni dokončna, v nasprotju z evropsko usmeritvijo BiH. Politizacija tega vprašanja je zanje nesprejemljiva.

Slovensko ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je novico o tem, da vlada BiH državljanom Slovenije ni odobrila oddaje volilnega glasu na evropskih volitvah 9. junija, pospremila z besedami, da bi bila zavrnitev “v izrecnem nasprotju z evropsko usmeritvijo BiH in ustaljeno prakso vzajemnosti izvajanja volitev”.

Ministrstvo je informacijo prejelo iz medijev. Uradnega obvestila Slovenija po njihovih navedbah še ni prejela, zato pričakujejo, da napovedane blokade ne bo. “Politizacija vprašanja, kot je izvedba evropskih volitev držav članic Evropske unije od države, ki je prav nedavno dobila zeleno luč za začetek pristopnih pogajanj za članstvo v EU, je nesprejemljiva,” so zapisali v sporočilu z ministrstva.

Slovenija bo po njihovih navedbah tudi v prihodnje podpirala BiH na njeni evropski poti, a ob pogoju, da bo država spoštovala temeljne vrednote Evropske unije. Ob tem pričakujejo tudi, da se bodo vsi odločevalci BiH še nadalje zavzemali za nadaljevanje na evropski poti.

Spomnimo, vlada BiH v torek ni odobrila, da bi državljani Slovenije, Poljske in Romunije lahko glasovali na veleposlaništvih svojih držav v BiH. Svet ministrov je predlogu nasprotoval, ker so mu nasprotovali ministri iz Republike Srbske zaradi podpore omenjenih držav resoluciji ZN o genocidu v Srebrenici.

Šlo je sicer šele za prvi krog glasovanja. Glasovanje bo dokončno zavrnjeno, če ministri iz Republike Srbske tudi v drugem krogu ne bodo podprli predloga. Na Evropski komisiji odločitve BiH niso želeli komentirati.

Po podatkih notranjega ministrstva je sicer za evropske volitve v posebni volilni imenik vpisanih 1.977 volilnih upravičencev – slovenskih državljanov s stalnim prebivališčem v BiH. Ti imajo možnost glasovati po pošti iz tujine ali pa na volišču na diplomatsko-konzularnem predstavništvu v Sarajevu. Lahko pa se odločijo tudi za glasovanje na t. i. omnia volišču v Sloveniji, vendar morajo v tem primeru do 5. junija oddati vlogo, so sporočili iz Državne volilne komisije (DVK), kjer dodajajo, da od zunanjega ministrstva niso prejeli nobenih uradnih informacij o morebitnih spremembah glede odprtja volišča na veleposlaništvu v Sarajevu 9. junija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje