
Plastične deske za rezanje bi morali zavreči takoj, ko začnejo kazati znake obrabe. Lesene deske so zdravju prijaznejša in boljša izbira.
Po mnenju strokovnjaka za prehrano Adama Jamesa Pollocka bi morali plastične deske za rezanje zavreči takoj, ko začnejo kazati znake obrabe, piše portal N1 Hrvaška.
To je uporabnike opozoril na omrežju X in objavil fotografijo rdeče plastične deske, ki je zaradi številnih zarez postala skoraj bela, ob njej pa zapisal: “Če vaša deska za rezanje izgleda takole, vas prosim, da jo takoj zavržete.”
Lesene deske: zdravju prijaznejša in boljša izbira
V svoji knjigi Sustenance (angleško: podpora, hrana; op. p.) Pollock navaja razloge, zakaj vedno priporoča uporabo lesenih desk za rezanje, saj so boljše za zdravje in daljšo obstojnost nožev. Sklicujoč se na različne raziskave, je predstavil argumente proti uporabi plastičnih desk.
Raziskave so pokazale, da imajo bakterije, kot sta salmonela in listerija, večje možnosti za preživetje in razmnoževanje v plastičnih deskah, še posebej čez noč.
Na drugi strani pa se iste bakterije na lesenih deskah vpijejo in poginejo v nekaj minutah. Poleg tega zareze na plastičnih deskah sproščajo mikroplastiko, ki lahko konča v vaši hrani. Nedavna študija je razkrila, da rezanje živil, kot sta zelenjava ali meso, na deskah iz polietilena ali polipropilena sprošča mikroplastiko, ki ostane na živilih.
Plastične deske prav tako hitreje topijo nože, saj se zaradi trenja ob plastiko rezila hitreje obrabijo.
Če še vedno uporabljate plastične deske za rezanje, je morda čas, da jih zamenjate za lesene. Lesene deske niso le bolj prijazne vašemu zdravju, temveč tudi pomagajo ohranjati nože ostre dlje časa.
POSEBNI VIDEO: “V zaporu sem na dvorišču plesal”
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje