Tudi zaposleni v Italiji bodo morali izpolnjevati pogoj PCT

Koronavirus 17. Sep 202107:39 > 13:19 0 komentarjev
Italija
Yara Nardi/REUTERS

V Italiji bo s 15. oktobrom covidno potrdilo o prebolelosti, cepljenju ali testiranju obvezno za vse zaposlene v javnem in zasebnem sektorju.

“Obveznost zelenega potnega lista širimo na celotno polje dela, tako javnega kot zasebnega,” je na novinarski konferenci pojasnil zdravstveni minister Roberto Speranza. Za to so se po njegovih besedah odločili iz dveh razlogov: da bi naredili delovna mesta varnejša in da bi okrepili kampanjo cepljenja.

V skladu z novim zakonom uslužbencem, ki ne bodo predložili potrdila, grozi globa v višini od 600 do 1500 evrov. Neupravičena odsotnost z delovnega mesta, ker nekdo ne bi imel ustreznega potrdila, bo lahko vodila v suspenz delavca, poročanje italijanskih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Potrdilo že pogoj za marsikatero dejavnost

T. i. zeleni potni list, v digitalni obliki ali na papirju, je v Italiji že sedaj obvezen za vstop v muzeje, telovadnice, notranje prostore lokalov in podobno. Tudi uporabo covidnega potrdila na delovnem mestu so, kljub nestrinjanju znotraj široke koalicije, ki podpira premierja Maria Draghija, že razširili, nova odločitev pa predstavlja še korak naprej.

Covidno potrdilo
Yara Nardi/REUTERS

Vlada bo obenem predlagala, da bodo morali covidno potrdilo predložiti tudi poslanci, pa tudi zaposleni v kvirinalu, predsedniški palači, ter sodniki in zaposleni na ustavnem sodišču. Nova pravila namreč zanje ne veljajo samodejno, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Anketa ene od televizij med parlamentarci je nedavno pokazala, da številni poslanci niso cepljeni, kar je v Italiji sprožilo burne razprave.

V 60-milijonski Italiji je v celoti cepljenih približno 40 milijonov ljudi oziroma 65 odstotkov prebivalcev. Vlada želi to število dvigniti še za dodatne štiri milijone.

Italija ni prva evropska država, ki od zaposlenih zahteva potrdilo PCT. V Sloveniji je covidno potrdilo za zaposlene v vseh dejavnostih obvezno od srede. V Grčiji se morajo necepljeni zaposleni od 13. septembra na lastne stroške enkrat ali dvakrat tedensko testirani, v Franciji pa covidno potrdilo zahtevajo od vseh, ki imajo pri delu stik z ljudmi. Cepljenje je v tej državi prav tako obvezno za zaposlene v zdravstvu, zaradi česar so že suspendirali več tisoč delavcev v zdravstvu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!