Tunizija dobila prvo premierko

Svet 29. Sep 202115:05 0 komentarjev
Najla Bouden
Urad predsednika/REUTERS

Tunizijski predsednik Kais Saied je za novo premierko imenoval Najlo Bouden, ki je tako postala prva ženska na čelu vlade v tej državi. Najli Bouden je zaupal nalogo, da čim hitreje, "v naslednjih urah ali dneh", oblikuje novo vlado, so sporočili iz predsednikovega urada.

Najla Bouden je univerzitetna profesorica in ima doktorat iz geologije. Poleg tega zaseda visok položaj na ministrstvu za visoko izobraževanje in znanost, kjer med drugim vodi implementacijo programov Svetovne banke.

Njeno imenovanje na čelo vlade je predsednik Kais Saied večkrat označil kot zgodovinsko ter kot “čast za Tunizijo in poklon tunizijskim ženskam”. Glavna naloga nove vlade bo po njegovih besedah “narediti konec korupciji in kaosu, ki sta se razširila v številnih državnih institucijah”.

Saied je konec julija odstavil dotedanjega premierja Hichema Mechichija in njegovo vlado, prekinil delo parlamenta in zamrznil imuniteto poslancem, nato pa občutno razširil svoje zakonodajne in izvršilne pristojnosti. Odtlej je tudi odpustil vrsto vladnih uradnikov, več njegovih kritikov pa je bilo aretiranih ali poslanih v hišni pripor.

Ti ukrepi so pri delu prebivalstva poželi navdušenje, pri drugem delu pa ogorčenje in očitke o državnem udaru. Nekdanji profesor prava brani svoje poteze, češ da so bile nujne za preprečitev sesutja države in skladne z ustavo.

Tunizija se sicer že dolgo bojuje s hudo ekonomsko krizo, poleg tega pa jo je hudo prizadela pandemija covida-19. Boudenova bo tako vodila že deseto vlado, odkar je leta 2011 v arabski pomladi padla vladavina dolgoletnega diktatorja Zina El Abidina Ben Alija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!