Tunizija na Sredozemskem morju prestregla dvakrat več prebežnikov kot lani

Svet 10. Dec 202312:40 0 komentarjev
Tunizijska obalna straža prestreza prebežnike
Foto: PROFIMEDIA

Med prečkanjem Sredozemskega morja so tunizijske oblasti letos prestregle skoraj dvakrat več prebežnikov kot lani. Tunizijo, ki je ob Libiji glavno izhodišče na severu Afrike za pot v Evropo, Združeni narodi in humanitarne organizacije obtožujejo, da prebežnike izganja v Libijo in Alžirijo. Tunizijske oblasti to zanikajo, po podatkih človekoljubnih organizacij pa so od junija letos v obe državi deportirala okoli 8.500 ljudi.

Tunizijske oblasti so med poskusi prečkanja Sredozemskega morja letos prestregle blizu 70.000 prebežnikov, kar je skoraj dvakrat več kot leta 2022, je za francosko tiskovno agencijo AFP navedla tunizijska nacionalna garda.

V prvih 11 mesecih letos so tunizijske oblasti prestregle 69.963 prebežnikov, v enakem obdobju lani pa 31.297. Med letos prestreženimi je bilo 78 odstotkov tujih državljanov, lani pa 59 odstotkov, navaja AFP.

Tunizijski predsednik Kais Sajed je februarja dejal, da so nezakonite migracije iz podsaharske Afrike del “zločinskega načrta”, ki je usmerjen v spreminjanje demografske sestave Tunizije. Temu je v sledila ostra protimigrantska kampanja v Tuniziji, zaradi katere so nekatere afriške države repatriirale svoje državljane, navaja AFP.

Združeni narodi in humanitarne organizacije obtožujejo Tunizijo, da prebežnike izganja v Libijo in Alžirijo, kar tunizijske oblasti zanikajo. Po podatkih človekoljubnih organizacij, ki jih je pridobila AFP, je Tunizija od junija letos v Libijo deportirala najmanj 5.500 ljudi, v Alžirijo pa 3.000.

V puščavi med Libijo in Tunizijo je letos poleti umrlo več kot 100 prebežnikov, pri čemer humanitarne organizacije opozarjajo, da se množične deportacije iz Tunizije v Libijo in Alžirijo nadaljujejo. Po poročanju AFP tunizijska policija množične deportacije pogosteje izvaja od poletja, ko je bil v nasilnem incidentu v mestu Sfaks ubit Tunizijec.

Večino prebežnikov je tunizijska obalna straža prestregla na vzhodni obali Tunizije v bližini Sfaksa, ki je od italijanskega otoka Lampedusa oddaljen le okoli 130 kilometrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!