Turisti v Zadru: “Po kopanju v morju je zbolela cela družina”

Svet 09. Jul 202317:50 2 komentarja
PROFIMEDIA

Potem ko so pred dvema tednoma pri kopalcih v Zadru na Hrvaškem potrdili rotaviruse, tamkajšnji inštitut za zdravstveno ekologijo trdi, da voda več ni onesnažena. A turisti pravijo drugače. "Prejšnji teden smo se kopali v tamkajšnjem zalivu in cela družina je hudo zbolela. Zaskrbljeni smo," se glasi sporočilo, ki so ga turisti poslali lastniku apartmaja.

V morju ob plaži Borik v Zadru so bili pred dvema tednoma prisotni rotavirusi, je pokazala analiza morja. Ta je bila opravljena po tem, ko se je skupina občanov, ki se je tam kopala, pritožila zaradi simptomov virusa, poroča hrvaška radiotelevizija.

“Vodstvo hotela je reagiralo takoj po pojavu virusa. Ponovni vzorci so bili vzeti 21. junija, po številnih objavah v medijih smo teste opravili še 22. junija. Kakovost je bila odlična. Zaradi razburjenja javnosti smo vzorce vzeli tudi v plitvi vodi, in sicer na globini do 30 centimetrov, analiza onesnaženja ni pokazala. Tako da v morju nismo našli nobenih sledi virusov,” je pred dnevi za Radio Zadar povedal Benito Pucar z zadrskega zavoda za javno zdravje.

Po njegovih navedbah je morje v zadrski županiji v 90 odstotkih prve kategorije, saj so to pokazali štirje krogi testov. “Peti test sledi 10. julija in se bo nadaljeval na 15 dni,” je še pojasnil Pucar.

A pričevanja turistov, ki so jih pridobili na portalu Morski.hr, trdijo drugače. “Prejšnji teden smo pri vas najeli apartma in konec tedna so se hči in vnuki kopali v zalivu, hudo je zbolela cela družina,” so lastniku apartmaja sporočili gostje iz Nemčije.

“Svojci še niso ozdraveli, poiskati smo morali tudi zdravniško pomoč. Zaskrbljeni smo, zanima nas, s čim smo se okužili,” so še vprašali lastnika.

Kot piše omenjeni portal, naj bi ena od družin celo razmišljala o tožbi, saj je imela podobno izkušnjo.

Okužba z rotavirusi povzroča drisko, bruhanje, krče v trebuhu in vročino, lahko pa se pojavijo tudi znaki prehlada. Osnovno preprečevanje širjenja okužbe je umivanje rok, zlasti po uporabi sanitarij in pred jedjo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje