Turški poslanec v parlamentu, medtem ko je kritiziral Izrael, doživel infarkt

Svet 15. Dec 202309:04 0 komentarjev
Hasan Bitmez
Poslanec Hasan Bitmez. (Foto: REUTERS)

Turški opozicijski poslanec je v torek v parlamentu doživel srčni infarkt, medtem ko je kritiziral vladno politiko do Izraela. Zdaj so iz vladnega kabineta sporočili, da je umrl.

Turški poslanec Hasan Bitmez, ki je v torek med govorom v parlamentu doživel srčni infarkt, je umrl, poroča tiskovna agencija Reuters.

54-letnik se je pred kolegi zgrudil po govoru, v katerem je kritiziral vladajočo stranko Recepa Tayyipa Erdogana zaradi ‘dvoličnosti’ do Izraela. Ocenil je, da Turčija kljub ostrim kritikam Izraela zaradi bombardiranja Gaze še vedno trguje s Tel Avivom.

“Ladjam omogočate, da plujejo v Izrael. In to brez sramu imenujete trgovina. Ste vojni sostorilci,” je dejal Bitmez, nato pa na govorniški pult postavil transparent z napisom ‘Morilec Izrael’.

“Na rokah imate kri Palestincev, ste kolaboranti. Prispevate k vsaki bombi, ki jo Izrael odvrže na Gazo,” je dejal poslancem med razpravo o proračunu zunanjega ministrstva za leto 2024. Po koncu govora se je Bitmez nenadoma zgrudil, poslanci pa so mu priskočili na pomoč. Po besedah zdravstvenega ministra Fahrettina Koce so 54-letnika oživljali približno 20 minut, nato pa so ga odpeljali v bolnišnico.

Bitmez je bil član opozicijske stranke Saadet. Diplomiral je na univerzi v Kairu, bil je predsednik Centra za raziskave islamske unije, prav tako je bil član številnih nevladnih organizacij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!