Ukrajina bi porušila Krimski most

Svet 02. Apr 202317:56 17 komentarjev
Krimski most
Profimedia

Ukrajina je pripravila načrt v 12 točkah za Krim, ki vključuje vrsto korakov, predvidenih po ponovni vrnitvi črnomorskega polotoka iz ruskih rok Ukrajini. Načrt je v Kijevu predstavil sekretar sveta za nacionalno varnost in obrambo Oleksij Danilov, med predlaganimi koraki pa je tudi porušenje 19-kilometrskega mostu, ki polotok povezuje z Rusijo.

Med koraki, ki jih namerava vlada v Kijevu uvesti, potem ko bo ponovno prevzela nadzor nad Krimom, je porušenje 19 kilometrov dolgega krimskega mostu, ki zagotavlja železniško in cestno povezavo med polotokom in rusko celino prek Kerške ožine, je na Facebooku zapisal Oleksij Danilov.

Načrt vključuje tudi “očiščenje vseh, ki so služili ruskim oblastem”, odkar so si te leta 2014 polotok priključile. Danilov je pri tem kot zgled navedel denacifikacijo Nemčije po drugi svetovni vojni. Tisti, ki so sodelovali z Rusi kot tudi izdajalci ukrajinske države bodo deležni sojenja v drugi fazi načrta, pri čemer Danilov omenja sodnike, tožilce in osebje varnostnih služb. Rusi, ki so se na polotoku naselili po februarju 2014, naj bi bili izgnani, nakupi nepremičnin pa razveljavljeni.

“Izveden bo celovit program razstrupljanja, da bi nevtralizirali posledice ruske propagande v javni zavesti dela prebivalstva,” je še zapisal Danilov. Politične zapornike, med katerimi je veliko krimskih Tatarov, je treba takoj izpustiti, je poudaril. Danilov predlaga tudi preimenovanje Sevastopola, ki je največje mesto na krimskem polotoku in oporišče ruske črnomorske flote. Ruski guverner polotoka Mihail Razvožajev je načrte Kijeva zavrnil, navedbe Danilova pa označil kot “komentarje bolnih ljudi”.

Rusija je leta 2014 zasedla in anektirala Krim, ki pa ga večina držav ne priznava kot rusko ozemlje. Kijev je izključil možnost mirovnih pogovorov z Moskvo, dokler ruske enote ne bodo zapustile ukrajinskega ozemlja, vključno s Krimom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje