Ukrajina bo nastopila na Evroviziji

Kultura 15. Mar 202211:15 > 12:13
Kalush orchestra
Eurovision.tv

Ukrajina je v ponedeljek potrdila, da bodo njeni predstavniki nastopili na tekmovanju za pesem Evrovizije, ki bo med 10. in 14. majem potekalo v Torinu v Italiji.

Sodelovanje ukrajinskih predstavnikov na tekmovanju je potrdila tudi izvršna producentka dogodka in vodja mednarodnih odnosov javnega servisa RAI Simona Martorelli, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Martorelli je dejala, da he ukrajinska delegacija tudi pravočasno poslala vse zahtevane materiale. “To je, glede na razmere, vredno občudovanja,” je dodala.

Ukrajinske barve bo na izboru zastopala skupina Kalush Orchestra s pesmijo Stefania.

Po poročanju Reutersa so glasbeniki trenutno razkropljeni po državi. Pevec Oleh Psiuk je oblikoval skupino prostovoljcev, ki pomagajo ljudem z zagotavljanjem najnujnejših dobrin in pri bežanju iz države. Eden od članov skupine naj bi medtem služil v teritorialni obrambi.

Psiuk je dejal, da je pesem Stefania med vojno postala ukrajinska himna. “Evrovizije se bomo udeležili, ne glede na okoliščine,” je še zagotovil glasbenik.

Po besedah Martorelli bodo ukrajinski predstavniki poskušali tudi pripraviti rezervni videoposnetek, ki ga morajo zagotoviti vsi sodelujoči za primer, da ne bi mogli sodelovati v živo. “Upam, da jim bo uspelo priti,” je dodala.

Ukrajina na stavnicah med favoriti

Na stavnicah se je Ukrajina po pisanju nemške tiskovne agencije dpa uvrstila med glavne favorite za zmago na letošnjem tekmovanju za pesem Evrovizije. Pri stavnicah namreč menijo, da bodo številni gledalci po vsej celini svoj glas razumeli kot izjavo solidarnosti z Ukrajino.

Še sredi februarja je bila Ukrajina, ki se mora za uvrstitev v finale potegovati v enem od polfinalnih izborov, na lestvicah nekaterih stavnic nekje na sredini. Na drugem mestu sta bila Mahmood & Blanco, ki bosta s pesmijo Brividi v Torinu zastopala državo gostiteljico. Februarja sta zmagala na glasbenem festivalu v Sanremu in sodeč po stavnicah imata dobre možnosti, da ponovita uspeh skupine Maneskin na lanski Evroviziji. Na tretjem mestu je bila Švedinja Cornelia Jakobs, ki bo nastopila s pesmijo Hold Me Closer.

Vojna v Ukrajini je sicer že močno zaznamovala letošnje tekmovanje za pesem Evrovizije. Skupina Kalush Orchestra je bila kot ukrajinska predstavnica izbrana potem, ko je Alina Pash, ki je bila izbrana za predstavnico Ukrajine v Torinu, odstopila od tega, da zastopa svojo državo v Italiji. Znašla se je namreč pod drobnogledom zaradi obiska Krima leta 2015, ki ga je Rusija leta 2014 priključila svojemu ozemlju.

Ruski predstavniki na letošnjem izboru, kot je znano, ne bodo smeli tekmovati, saj bi, kot so navedli organizatorji, njihova navzočnost skazila ugled tekmovanja.

Po navedbah organizatorjev festivala bo letošnje osrednje sporočilo izbora mir.