Rusija in Ukrajina bosta izmenjali med vojno razseljene otroke

Svet 24. Apr 202408:46 > 21:34 11 komentarjev
otroci ukrajina
Foto: Alina Smutko/REUTERS

Medtem ko se medsebojno obstreljevanje med Rusijo in Ukrajino nadaljuje, naj bi se Kijev in Moskva dogovorila, da bosta izmenjala med vojno razseljene otroke.

Rusija in Ukrajina bosta izmenjali 48 med vojno v Ukrajini razseljenih otrok, je danes sporočila ruska komisarka za pravice otrok Marija Lvova-Belova po prvih pogovorih o tem vprašanju med visokimi ruskimi in ukrajinskimi predstavniki v Dohi, ki so potekali ob posredovanju Katarja. Brez dodatnih pojasnil je še sporočila, da se bo 29 otrok vrnilo v Ukrajino, 19 pa v Rusijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za Lvovo-Belovo in ruskega predsednika Vladimirja Putina je Mednarodno kazensko sodišče (ICC) v Haagu marca lani izdalo nalog za aretacijo, ker tako kot Kijev meni, da več tisoč ukrajinskih otrok z okupiranih območij v Ukrajini ni bilo razseljenih zaradi spopadov, temveč jih je Rusija zavestno deportirala. Moskva to odločno zanika. Ob posredovanju Katarja je marca Rusija že vrnila štiri ukrajinske otroke, februarja pa enajst.

Po navedbah Kijeva in Moskve je Katar v zadnjih mesecih deloval kot posrednik pri občutljivem vprašanju vrnitve ukrajinskih otrok, ki se od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja 2022 nahajajo na ruskem ozemlju.

Ukrajina ocenjuje, da je bilo v tem obdobju z zasedenih območij v Rusijo deportiranih najmanj 20.000 ukrajinskih otrok. Njihovo število pa bi lahko precej večje, saj gre samo za uradno identificirane otroke. Po podatkih Kijeva se jih je doslej v domovino vrnilo okoli 400.

Ukrajinska vojska napada ruske položaje v bližini Donecka
Ukrajinska vojska napada ruske položaje v bližini Donecka (Foto: REUTERS/Oleksandr Ratushniak)

Ukrajina ponoči z droni znova nad rusko energetsko infrastrukturo

Ukrajinski droni so ponoči znova zadeli rusko energetsko infrastrukturo, tokrat v Smolensku, ki leži blizu rusko-beloruske meje. O napadih z droni so poročali tudi iz Lipecka in Belgoroda. Poročil o žrtvah ni.

Kot je guverner Smolenska Vasilij Anohin zapisal na omrežju Telegram, je po napadu izbruhnilo več požarov. Za zdaj sicer ni jasno, za kakšen infrastrukturni objekt gre, saj kot piše portal tiskovne agencije Reuters, v Smolensku ni večjih naftnih rafinerij, ki so bile v zadnjih mesecih redno tarča ukrajinskih čezmejnih napadov.

Dron v Lipecku je zadel industrijsko poslopje, medtem ko je zračna obramba brezpilotnik nad Belgorodom sestrelila.

Britanski premier Rishi Sunak je med današnjim obiskom v Berlinu pohvalil nemško podporo Ukrajini pri njenem soočanju z rusko agresijo. Nemški kancler Olaf Scholz pa je v luči ruske agresije poudaril, da mora biti evropska sposobnost odvračanja verodostojna. Scholz je sicer vnovič zavrnil možnost dobave raket dolgega dosega taurus Ukrajini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje