Ukrajina ukinila konzularne storitve za moške, primerne za vpoklic v vojsko

Svet 23. Apr 202415:01 > 16:52 11 komentarjev
ukrajinski vojak
Foto: Valentyn Ogirenko/REUTERS

Ukrajina se je odločila, da bo začasno ukinila večino konzularnih storitev za moške, ki ustrezajo pogojem za vpoklic v vojsko. Prav tako so znižali starostno mejo za vpoklic ter zaostrili kazni za tiste, ki bi se temu izmikali. Medtem je Rusija napovedala, da bo okrepila bombardiranje Ukrajine.

Ukrajina od danes začasno ukinja večino konzularnih storitev za moške, katerih starost ustreza novi starostni meji za vpoklic v vojsko. Uvedbo ukrepov proti moškim, ki so dopolnili naborniško starost, je potrdil ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba, ki pa podrobnosti o ukrepih ni navedel. V Ukrajini medtem poročajo o novih ruskih napadih.

“Kakšno je stanje zdaj? Oseba, ki ustreza starosti za vpoklic v vojsko, je odšla v tujino, pokazala svoji državi, da ji ni mar za njeno preživetje, nato pa pride in želi od te države prejemati storitve. To ne deluje tako. Naša država je v vojni,” je danes na omrežju X zapisal Kuleba. Prepričan je, da je v luči ruske agresije prednostna naloga zaščita Ukrajine pred uničenjem.

“Bivanje v tujini državljana ne odvezuje od njegovih dolžnosti do domovine. Zato sem včeraj sprejel ukrepe za ponovno vzpostavitev poštenega odnosa do moških, ki so dopolnili starost za vpoklic, v Ukrajini in tujini,” je povedal, ne da bi navedel podrobnosti. Dodal je le, da bo zunanje ministrstvo kmalu podalo pojasnila glede postopka pridobivanja konzularnih storitev.

Zaostrene kazni za izmikanje vpoklicu

Ukrajina je sicer ta mesec sprejela zakonodajo, ki je med drugim zaostrila kazni za tiste, ki se izmikajo vpoklicu, in znižala starostno mejo za vpoklic vojakov s 27 na 25 let, da bi olajšala mobilizacijo novih vojakov, ki jih ukrajinske sile po več kot dveh letih vojne z Rusijo nujno potrebujejo.

Številni ukrajinski mediji so medtem danes objavili dokument, v katerem je navedeno, da zunanje ministrstvo ukinja konzularne storitve za vse ukrajinske moške, stare od 18 do 60 let.

V dokumentu, ki ga je podpisal namestnik zunanjega ministra Andrij Sibiga, piše tudi, da bodo predstavništva moškim v tujini izdajala le dokumente, ki jim omogočajo vrnitev v Ukrajino, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

vabljenje novih vojakov
Foto: PROFIMEDIA

Nove žrtve ruskih napadov

V Ukrajini medtem poročajo o novih ruskih napadih. Ruske sile so ponoči obstreljevale 17 naselij v regiji Herson, pri čemer sta bili ubiti dve osebi, še šest pa je bilo ranjenih, je sporočil guverner regije Oleksandr Prokudin. Poškodovanih je bilo osem večnadstropnih stavb in 26 hiš, navaja ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform.

V ruskem napadu z droni na mesto Odesa pa je bilo ponoči po navedbah lokalnih oblasti ranjenih devet ljudi. “Štirje od njih so otroci, stari 12 in 9 let, ter dva dojenčka, stara manj kot eno leto,” je na Telegramu zapisal guverner regije Oleg Kiper. Poškodovanih je bilo več objektov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rusija bo po besedah obrambnega ministra okrepila bombardiranje Ukrajine

Rusija bo okrepila napade na skladišča zahodnega orožja v Ukrajini, je na današnjem srečanju visokih vojaških uradnikov v Moskvi izjavil ruski obrambni minister Sergej Šojgu. Poudaril je, da ruske sile uspešno zadržujejo položaje na fronti in dodal, da je bila ukrajinska protiofenziva neuspešna, češ da so bili ukrajinski vojaki prisiljeni v umik. “Okrepili bomo intenzivnost napadov na logistične centre in skladišča, v katerih je shranjeno zahodno orožje,” je na srečanju dejal Šojgu. Ob tem je ocenil, da je Ukrajina od začetka ruske invazije izgubila skoraj pol milijona vojakov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izjave ruskih oblasti o krepitvi napadov na Ukrajino sledijo nedavni odobritvi skoraj 61 milijard dolarjev vrednega paketa pomoči za Ukrajino v predstavniškem domu ameriškega kongresa. Zelenski sicer že več tednov spričo vse hujših napadov ruske vojske na Ukrajino, katerih glavna tarča je energetska infrastruktura, poziva k dodatni pomoči, zlasti k dobavi sistemov za zračno obrambo.

Sergej Šojgu
Sergej Šojgu (Foto: Russian Defence Ministry/REUTERS)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer nedavno sporočil, da je do konca februarja umrlo okoli 31.000 ukrajinskih vojakov. Po ocenah Zahoda pa je bilo od začetka vojne na obeh straneh ubitih ali ranjenih po več kot 100.000 vojakov.

London bo Kijevu namenil dodatne pol milijarde funtov vojaške pomoči

Britanski premier Rishi Sunak je danes prispel v Varšavo na pogovore s poljskim premierjem Donaldom Tuskom in generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom o Ukrajini in širši evropski varnosti. “Obramba Ukrajine pred brutalnimi ambicijami Rusije je ključnega pomena za našo varnost in za vso Evropo,” je pred potovanjem dejal Sunak. Posvaril je, da se ruski predsednik Vladimir Putin v primeru uspeha v Ukrajini ne bo ustavil na meji s Poljsko. “Danes napovedujem največjo krepitev nacionalne obrambe v eni generaciji,” je v Varšavi povedal vodja britanske vlade in pojasnil, da bo London do leta 2030 obrambne izdatke povečal na 2,5 odstotka BDP. Ob tem je napovedal dodatnih 500 milijonov funtov pomoči Kijevu.

Velika Britanija bo tako v letih 2030 in 2031 za obrambo namenila 87 milijard funtov (več kot 101 milijardo evrov). “Ne moremo še naprej misliti, da bodo ZDA plačale kakršno koli ceno ali nosile breme, če se nismo pripravljeni žrtvovati za lastno varnost,” je po navedbah časnika Politico še dejal britanski premier.

Pred potjo je po poročanju britanskih medijev Sunak k večji podpori Ukrajini pozval tudi druge evropske države. Po njegovih besedah je namreč pomembno, da Evropejci vlagajo v lastno varnost. Poudaril je še, da je bilo Združeno kraljestvo prva država, ki je Ukrajini dobavila bojne tanke in manevrirne rakete daljšega dosega ter prva usposabljala ukrajinske vojake in pilote.

Po besedah tiskovnega predstavnika Downing Streeta je Sunak danes po telefonu govoril z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, da bi mu zagotovil trdno podporo Združenega kraljestva pri obrambi Ukrajine. Ob tem je potrdil, da bo London Kijevu namenil dodatno pomoč v vrednosti 500 milijonov funtov (okoli 580 milijonov evrov), ki bo vključevala več kot 1.600 raket, tudi raket zračne obrambe ter dodatne vodene rakete dolgega dosega. Sunak naj bi obljubil še več kot 400 vojaških vozil, vključno z oklepnimi, ter skoraj štiri milijone kosov streliva. To bo doslej največji paket britanske vojaške podpore Ukrajini.

Rishi Sunak
Rishi Sunak. (Foto: PROFIMEDIA)

Sunak je na obisku na Poljskem v času, ko Ukrajina prosi zaveznike, naj ji za vojno proti Rusiji zagotovijo več streliva in zračne obrambe. Zahodne države so tudi pod pritiskom, da zaradi ruskih groženj povečajo izdatke za lastno obrambo.

Ameriški kongres je minuli konec tedna z večmesečno zamudo potrdil 61 milijard dolarjev vojaške pomoči Ukrajini. Nemčija pa je v zadnjih dneh sporočila, da bo Ukrajini poslala dodaten sistem zračne obrambe Patriot. Litva pa je danes sporočila, da je Kijevu predala oklepnike M577. Podrobnosti o številu vozil ni navedla. Stoltenberg je prejšnji teden izrazil pričakovanje, da bo več članic Nata kmalu napovedalo, da bodo zagotovile novo zračno obrambo za Ukrajino. Sunak bo iz Poljske odpotoval v Nemčijo, kjer naj bi se v sredo v Berlinu sešel s kanclerjem Olafom Scholzem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje