Ukrajina: v stanju visoke pripravljenosti več kot 8.000 ameriških vojakov

Svet 25. Jan 202206:57 > 13:12 4 komentarji
ZDA
PROFIMEDIA

Ker se Zahod intenzivno pripravlja na odziv, ki bi ga zahtevala morebitna agresija Rusije zoper Ukrajino, so v Kremlju prepričani, da zahodne zaveznice ravnajo "histerično". Potem ko so okrepitve vzhodnemu krilu zavezništva Nato napovedale Danska, Španija, Francija in Nizozemska, so iz Pentagona sporočili, da je v stanju visoke pripravljenosti 8.500 ameriških vojakov, ki pa za zdaj ostajajo v ZDA.

Zaradi dogajanja v Ukrajini oziroma v njeni bližini je po novem v stanju visoke pripravljenosti 8.500 ameriških vojakov, so sporočili z ameriškega ministrstva za obrambo. Vojaki za zdaj ostajajo doma, v regijo pa bi jih napotili, če bi Rusija ravnala v nasprotju s tem, kar trenutno zatrjuje, in bi napadla Ukrajino. Po besedah tiskovnega predstavnika Pentagona Johna Kirbyja bi vojake v Evropo poslali v sklopu morebitnega posredovanja Nata oziroma “če bi se razvila drugačna situacija”.

“Za zdaj ni bila sprejeta še nobena odločitev o napotitvi vojakov,” je poudaril Kirby in dodal, da imajo ZDA več ciljev. Kot prvo je navedel, da bi Rusijo in njenega predsednika Vladimirja Putina radi odvrnili od še enega vdora v Ukrajino, na drugem pa je omenil, da je pomembno, da zavezništvo ostane enotno.

Glede Ukrajine so se včeraj sestali ameriški predsednik Joe Biden in nekateri voditelji evropskih držav (Nemčije, Francije, Italije, Velike Britanije in Poljske ter EU). Njihov pogovor je trajal 80 minut, Biden pa je srečanje ocenil kot zelo dobro. Bela hiša je zapisala, da so voditelji na srečanju “razpravljali o njihovih skupnih prizadevanjih za odvrnitev Rusije od agresije zoper Ukrajino, vključno s pripravami za uveljavljanje obsežnih posledic in hudih gospodarskih stroškov v primeru tovrstnih dejanj, pa tudi o utrjevanju varnosti na območju Natovega vzhodnega krila.”

Da so se “voditelji strinjali o pomembnosti mednarodne enotnosti ob vse večji sovražnosti Rusije”, so sporočili tudi iz kabineta britanskega premierja Borisa Johnsona.

Ukrajina
PROFIMEDIA

Za zdaj ima Nato v Estoniji, Litvi, Latviji in na Poljskem okoli 4.000 vojakov. Medtem ko Pentagon predvidoma načrtuje tudi premik sil iz zahodnega dela zavezništva na vzhod, to, da na vzhod pošljejo svoje vojake, bojna letala oziroma ladje, načrtujejo tudi Danska, Španija, Francija in Nizozemska.

Zaradi preigravanja različnih scenarijev in priprav je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitri Peskov Zahod obtožil “histerije”. Kot je povedal, so zaradi svojih priprav zahodne zaveznice tiste, ki povečujejo napetosti. Se pa predstavniki Moskve in Washingtona še naprej pogovarjajo o deeskalaciji tokratnih napetosti.

Nevtralizirana kriminalna skupina

Ukrajinske oblasti so sporočile, da so nevtralizirale kriminalno skupino, ki naj bi pripravljala vrsto napadov v obmejnih regijah. Kriminalno skupino naj bi po navedbah Kijeva financirana in koordinirala Moskva, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Cilj napadov je bil domnevno od znotraj destabilizirati nekdanjo sovjetsko republiko. Skupina je pripravljala vrsto oboroženih napadov na mestno infrastrukturo, je v izjavi sporočila ukrajinska varnostna služba SBU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje