Kremelj o bitki za Soledar: “Glavno delo je še pred nami”

Svet 12. Jan 202309:24 > 14:11 19 komentarjev
Mesto Soledar na vzhodu Ukrajine
PROFIMEDIA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pravi, da Rusija ni prevzela nadzora nad mestom Soledar na vzhodu države. Pravi, da se boji nadaljujejo in da Ukrajina počne vse, kar lahko, da bi okrepila svojo obrambo in ohranila fronto v regiji Doneck. Da bitka še ni zaključena in da se boji nadaljujejo, je sporočil tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo zvečer zanikal, da so ruske sile prevzele nadzor nad mestom Soledar na vzhodu Ukrajine. “Fronta v regiji Doneck se drži,” je dejal v rednem nagovoru in razglasitev zmage ruske najemniške skupine Wagner v bitki za mesto označil za propagando.

“Zdaj se teroristična država in njeni propagandisti poskušajo pretvarjati, da je del našega mesta Soledar – mesta, ki so ga napadalci skoraj v celoti uničili – nekakšna last Rusije,” je dejal Zelenski in poudaril, da se boji nadaljujejo in da delajo vse, da bi okrepili ukrajinsko obrambo.

Da so pripadniki skupine Wagner zavzeli Soledar, je v torek zvečer sporočil vodja skupine in oligarh Jevgenij Prigožin, medtem ko v Kremlju zavzetja niso potrdili. Prigožinove trditve je nato v sredo najprej zanikal oddelek za strateško komuniciranje ukrajinske vojske, ki je sporočil, da Soledar ostaja ukrajinski. S trditvami o domnevnem uspehu je Rusija po mnenju ukrajinske strani poskušala zavajati svoje prebivalstvo in “podpirati mobilizacijo”.

Če bi Soledar, ki leži približno 15 kilometrov od strateško prav tako pomembnega mesta Bahmut, padel v ruske roke, bi to pomenilo prvo pomembno ozemeljsko pridobitev ruskih sil v zadnjih mesecih. Preberite še: Pomembna zmaga na vzhodu Ukrajine, ki jo Rusija še kako potrebuje.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je dejal, da Rusija v bitki za mesto trpi “ogromne izgube”, vendar je obenem priznal, da so žrtve tudi na ukrajinski strani. Po njegovih besedah so spopadi v Soledarju in Bahmutu “najbolj krvavi” v vojni doslej. Iz Kijeva so nato danes sporočili, da se ukrajinska vojska še vedno bori za ohranitev nadzora nad mestom. “Na območju Soledarja se danes nadaljujejo najhujši in najtežji boji,” je dejala namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar in dodala, da se ukrajinski vojaki kljub težkim razmeram “trdovratno borijo”.

Mesto Soledar na vzhodu Ukrajine Mesto Soledar na vzhodu Ukrajine
PROFIMEDIA
Mesto Soledar na vzhodu Ukrajine Mesto Soledar na vzhodu Ukrajine
PROFIMEDIA
Mesto Soledar na vzhodu Ukrajine Mesto Soledar na vzhodu Ukrajine
PROFIMEDIA

Dogajanje je danes komentiral tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. “Veliko napora je bilo vloženega v Soledar. To so absolutno nesebična junaška dejanja. Ne le v Soledarju, ampak tudi na več drugih območjih, kjer se izvajajo operacije ofenzive,” je po navedbah CNN dejal Peskov. “Glavno delo je še pred nami,” je dodal.

Kot smo poročali, so ruske sile v Ukrajini ob tem v sredo dobile novega poveljnika. Na čelo “posebne vojaške operacije v Ukrajini” je ruski obrambni minister Sergej Šojgu imenoval načelnika generalštaba ruskih sil Valerija Gerasimova. Ta je na tem položaju zamenjal generala Sergeja Surovikina, ki je bil imenovan oktobra lani.

Ruske sile naj bi medtem v sredo napadale tudi mesto Harkov, boji pa so se nadaljevali tudi v južni regiji Herson, kjer naj bi ruski izstrelek zadel porodnišnico in povzročil požar.

Poljska pripravljena pomagati z nemškimi tanki

Poljska je Ukrajini pripravljena poslati nemške tanke leopard, za katere so v Kijevu zaprosili, je na srečanju s kolegoma iz Ukrajine in Litve v zahodnem ukrajinskem mestu Lvov dejal poljski predsednik Andrzej Duda. Ob tem je izrazil željo, da se v ta namen oblikuje mednarodna koalicija.

“Skupina tankov leopard bo predana v okviru koalicije, ki nastaja, saj je, kot veste, treba izpolniti številne formalne zahteve, sporazume in tako naprej, predvsem pa želimo, da bi bila to mednarodna koalicija,” je dejal Duda. Dodal je, da so odločitev o dobavi omenjenih tankov Ukrajini na Poljskem že sprejeli. “Na mednarodnem prizorišču si bomo prizadevali, da to koalicijo oblikuje cela vrsta držav, ki bodo prispevale v obliki tankov, da bomo lahko oblikovali večjo tankovsko enoto,” je še pojasnil poljski predsednik.

“Najlepša hvala predsedniku [Andrzeju] Dudi, poljski vladi in vsem našim poljskim prijateljem,” je odločitev Poljske v rednem nagovoru v sredo zvečer komentiral Zelenski, ki je domači javnosti poročal o rezultatih pogovorov z Dudo in litovskim kolegom Gitanasom Nausedo. “Ena sama država nam ne more pomagati,” je še dodal Zelenski, medtem ko je Nauseda dejal, da je njegova država Ukrajini pripravljena poslati protiletalske sisteme in strelivo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje