Ukrajinec je na fotografiji na Twitterju prepoznal svoja mrtva otroka

Svet 18. Mar 202214:55 > 15:08 1 komentar

Vojna v Ukrajini divja že 23. dan. Ob intenzivnem obstreljevanju mest je vse več žrtev tudi med civilisti. Pred dvema tednoma so po družbenih omrežjih zaokrožili posnetki ruskega bombardiranja med evakuacijo iz mesta Irpin. Ena izmed eksplozij je ubila mater z otrokoma ter prostovoljca, ki jim je pri evakuaciji pomagal. Fotografija njihovih trupel, ki jo je posnela fotografinja New York Times, se je pojavila na Twitterju, kjer jo je videl tudi mož in oče ubitih. Sergij Perebinis o smrti žene in otrok pred tem ni bil obveščen.

Sergij Perebinis je o tragediji in svoji družini govoril na ameriški televiziji CNN. Z ženo sta bila skupaj že od srednje šole, poročena pa sta bila 23 let. Bila je finančna direktorica pri večjem ameriškem podjetju. “Bila je zelo vesela oseba. Z družino smo skupaj preživeli veliko časa. Radi smo kolesarili, pozimi smučali, žena je rada sadila rože okoli naše podeželske hiše. Vsak konec tedna smo bili aktivni,” je o svoji družini povedal Perebinis.

Imela sta dva otroka. Sin je bil star osemnajst let in je že študiral na univerzi. Želel se je ukvarjati z računalništvom in programiranjem. Hči je bila stara devet let. Rada je plesala, slikala, učila pa se je tudi angleško. “Oba sta bila čisto običajna vesela otroka,” je povedal Perebinis.

Sergij je bil pred dvema tednoma na vzhodu Ukrajine, kjer je skrbel za svojo bolno mater, njegova družina pa je ostala v bližini Kijeva. Da bi ohranili stik in vedeli, kje se nahajajo, sta z ženo na telefonu uporabljala Googlovo orodje za geolokacijo in zemljevide.

“Tistega jutra sem opazil, da ženin signal prihaja z nenavadne lokacije med Kijevom in Irpinom. Dvajset minut kasneje se je signal premaknil k eni izmed kijevskih bolnišnic in posumil sem, da je nekaj narobe,” je o dogajanju pripovedoval Perebinis.

Prijatelje je prosil, naj gredo v bolnišnico preverit, kaj se dogaja, vendar je kasneje na Twitterju zasledil novico, da je med bombardiranjem umrla družina. Ob tvitu je bila tudi fotografija umrlih, na kateri je Sergij prepoznal svoja otroka. Žene, ki je bila prav tako na sliki, ni mogel jasno prepoznati, zato je prijatelje ponovno prosil, če mu jo pomagajo najti. Kasneje je izvedel, da je z otroki umrla v napadu.

Sergej sedaj s sorodniki živi na obrobju Kijeva, kamor je želel evakuirati svojo družino. “Tu živimo 4 družine, ki smo se po letu 2014 preselile iz Donbasa.” Kijeva, kot pravi, ne bodo zapuščali, ostali bodo do konca.

Celoten pogovor z njim si lahko ogledate v zgornjem videu!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje