Ukrajinska morala na dnu: medtem ko čaka na pomoč, Rusija napreduje

Svet 04. Mar 202410:48 6 komentarjev
vOJNA V UKRAJINI
Ukrajinski vojak na obrobju Avdijivke (Foto: PROFIMEDIA)

Rusija na fronti v zadnjem času serijsko napreduje, zaradi česar je ogrožena nova obrambna linija Ukrajine. Ta se je vzpostavila zahodno od mesta Avdijivka, od koder se je morala ukrajinska vojska pred časom umakniti. Od takrat naj bi v ruske roke padle še tri manjše vasi v okolici. Poveljnik ukrajinske vojske je nezadovoljen z dogajanjem, zamenjal naj bi nekaj častnikov na fronti. Morala vojakov je na dnu, primanjkuje jim streliva in druge opreme. Pogled v pomlad je tako precej pesimističen.

Sredi februarja je morala ukrajinska vojska zaradi intenzivnih ruskih napadov sprejeti odločitev, da se umakne iz mesta Avdijivka v jugovzhodni regiji Doneck.

Napadi ruskih sil pa kljub umiku niso ponehali. Rusija trdi, da so njene sile zahodno od Avdijivke zavzele še tri ukrajinska naselja, v Kijevu pa navedbe zanikajo. Ob tem so v državi vse pogostejši dvomi o ukrajinski taktiki, ki jo je zadnje čase mogoče videti na bojiščih.

Obenem so se ruska napredovanja zgodila ravno v času, ko se ukrajinska vojska spopada s krizo dobave streliva in nadaljnje vojaške pomoči zahodnih zaveznic. Ukrajinske sile na bojiščih morajo zato varčevati pri porabi municije, vojaki se sprašujejo, kako dolgo in ali sploh jim bo uspelo zdržati pod ruskim pritiskom, poroča CNN.

Tudi novi poveljnik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski ni preveč zadovoljen s stanjem na ukrajinsko-ruski fronti, saj je v preteklem tednu dvakrat javno okaral podrejene častnike, češ da stanje ni obetavno. Med drugim je bil precej kritičen do “pomanjkljivosti” in “napačnih izračunov” poveljnikov na fronti ob Avdijivki, ki so po njegovih besedah pomembno vplivali na vzdržnost obrambe na nekaterih območjih.

V soboto je nato namignil na neustreznost kadra in nakazal, da je že zamenjal nekaj častnikov, ki “se niso zavedali razmer, s tem pa neposredno ogrožali življenja in zdravje svojih podrejenih”.

Neprekinjeni ruski napadi na novo ukrajinsko obrambno črto ob Avdijivki niso skrb vzbujajoči le zaradi okoliških vasi, ampak tudi zato, ker kažejo na neustrezno načrtovanje umika z območja Avdijivke. Tudi zato ukrajinski vojski zdaj nikakor ne uspe zadržati napredovanj ruskih sil, piše CNN.

Ukrajinska morala na dnu

Ukrajinski vojaki na bojnih črtah na trenutno stanje in prihajajočo pomlad gledajo precej pesimistično. Eden od njih je za CNN povedal, da ga ne skrbi toliko ruski zagon kot dejstvo, da ukrajinska vojska na tak napad ni bila dobro pripravljena. “Dokler nismo vzpostavili dobrih položajev, smo se kar umikali, umikali, umikali nazaj.”

Eden izmed ukrajinskih častnikov pa je dodal, da ima Rusija trenutno premoč pri osebju, artileriji in oklepnih vozilih. “Napredujejo korak po koraku. Nimamo veliko možnosti. Ali se umaknemo ali pa čakamo, da nas … pobijejo. Ne glede na to, kako žalostno se to sliši. Če nimamo orožja … To ni vojna, ki bi jo lahko bojevali z mečem,” je opisal.

Ruski predsednik Vladimir Putin ima nagovor pred ruskim parlamentom
Foto: PROFIMEDIA

Po besedah Kremlja si Rusija želi zavzeti celotno regije Donbas, kamor spadata Doneck in Lugansk, ter popolnoma demilitarizirati Ukrajino.

Število žrtev med ukrajinskimi silami je že od samega začetka ruske invazije v Ukrajini precej skrivnostno. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer prejšnji teden dejal, da je od začetka vojne umrlo 31.000 ukrajinskih vojakov, a je eden izmed zdravnikov na fronti dopisniku CNN pokazal škatlo poročil o poškodbah, kjer je imel v 20 dneh popisanih več sto poškodb.

Kombinacija upadajoče ukrajinske morale in zalog ter opolnomočene Moskve, ki je dobila zagon, bi lahko pomenila enega ključnih trenutkov v spopadih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje