Ukrajinske sile so se umaknile iz Avdijivke

Svet 17. Feb 202408:09 > 17:29 5 komentarjev
Avdijivka
Foto: PROFIMEDIA

Ukrajinske sile so se umaknile iz mesta Avdijivka na vzhodu Ukrajine, ki ga že mesece oblegajo ruske sile. Kot je sporočil vrhovni poveljnik vojske Oleksandr Sirski, se je za to odločil, da bi preprečil obkolitev in obvaroval življenja svojih vojakov.

“Odločil sem se umakniti svoje enote iz mesta Avdijivka in premakniti obrambo na bolj ugodne linije,” je nedavno imenovani vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski sporočil v zapisu na Facebooku, ki ga povzemajo tuje tiskovne agencije.

“Naši vojaki so svojo vojaško dolžnost opravljali z dostojanstvom, naredili so vse mogoče, da bi uničili ruske vojaške enote, zadali pomembne izgube sovražniku z vidika osebja in opreme,” je tudi zapisal in dodal, da ukrajinske enote poskušajo stabilizirati situacijo in ohraniti svoje položaje. Kmalu zatem je v ločeni izjavi eden od njegovih namestnikov, general Oleksandr Tarnavski javil, da so se vojaki izognili obkolitvi in že umaknili na vnaprej pripravljene položaje. “V razmerah, v katerih sovražnik napreduje prek trupel lastnih vojakov, s prednostjo ena proti deset v topništvu, ob nenehnem obstreljevanju, je to edina pravilna odločitev,” je zapisal na Telegramu.

V ZDA so že pred dnevi opozorili, da bi lahko Avdijivka kmalu padla v ruske roke. Tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost John Kirby je to pripisal pomanjkanju topniškega streliva in povezal z nepripravljenostjo nekaterih v kongresu, da bi potrdili nov paket ameriške pomoči Ukrajini.

Avdijivka, ki leži na frontni črti, v neposredni bližini Donecka, je v primežu silovitih spopadov že več mesecev in skoraj popolnoma uničena. Tamkajšnje bitke naj bi bile ene najbolj krvavih v skoraj dve leti trajajoči ruski agresiji nad Ukrajino. Številni jo primerjajo z bitko za Bahmut, v kateri je umrlo na tisoče vojakov. Padec Avdijivke predstavlja tudi največjo spremembo na več kot 1000 kilometrov dolgi fronti, odkar so ruske sile maja zavzele Bahmut, piše britanski BBC.

Harris zagotovila trdno podporo ZDA Ukrajini

Ameriška podpredsednica Kamala Harris je ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu zagotovila neomajno podporo. “Glede naše podpore Ukrajini moramo biti neomajni in se ne smemo igrati političnih igric,” je na novinarski konferenci z Zelenskim po njunem srečanju ob robu varnostne konference v Münchnu dejala Harris. Zelenski je medtem poudaril pomen nadaljnje ameriške podpore, češ da je ta zanje življenjskega pomena. Izrazil je zaupanje v največjo finančno in vojaško podpornico Kijeva in prepričanje, da si ZDA ne bi dovolile ustaviti podpore Ukrajini.

Harris je zatrdila, da je njihova pomoč v vseh možnih oblikah vir ponosa in del njihove zaveze demokraciji in demokratičnim načelom. “In naša podpora je neomajna in neskončna,” je poudarila. Ukrajinski predsednik je še dejal, da si v teh težkih časih zase želijo enotnosti ZDA.

Kamala Harris, Volodimir Zelenski
Foto: PROFIMEDIA

Skoraj dve leti po začetku ruske agresije na Ukrajino se je namreč podpora ZDA znašla pod vprašajem zaradi zastoja pri potrjevanju novega, 60 milijard dolarjev vrednega paketa v ameriškem kongresu. Zapletom pri potrjevanju botrujejo politični spori med demokrati in republikanci. Senatu je pomoč uspelo potrditi, njena usoda v predstavniškem domu pa ni jasna.

Ukrajina je ena od glavnih tem današnjega drugega dne Münchenske varnostne konference, ob robu katere potekajo številni shodi in protesti. Na enem od današnjih so denimo zbrani ob prisotnosti kijevskega župana Vitalija Klička pozivali k ustavitvi ruske agresije. Zbrali pa so se med drugim tudi proruski aktivisti, nasprotniki režima v Iranu ter kritiki same konference.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje