Ukrajinski piloti so se v Romuniji začeli usposabljati za letala F-16

Svet 13. Nov 202315:41 11 komentarjev
F-16
Letalo F-16 nizozemske vojske (Foto: Piroschka van de Wouw/REUTERS)

Ukrajinski piloti so se v Romuniji začeli uriti za letenje v bojnih letalih F-16.

V Romuniji se je začelo usposabljanje ukrajinskih pilotov za ameriška bojna letala F-16, potem ko sta danes romunski obrambni minister Angel Tilvar in njegova nizozemska kolegica Kajsa Ollongren v romunski letalski bazi Borcea odprla Evropski center za usposabljanje (EFTC), poročata nemška tiskovna agencija dpa in avstrijska APA.

Nizozemska je za program usposabljanja, v katerem sodelujejo tudi romunski piloti, obljubila od 12 do 18 omenjenih lovcev. Prejšnji teden je v Romunijo prispelo prvih pet letal iz nizozemskega arzenala.

Za vzdrževanje letal in usposabljanje pilotov bo poskrbel ameriški proizvajalec, podjetje Lockheed Martin. Še vedno sicer ni jasno, kdaj bo Ukrajina lahko letala uporabila v boju proti ruski agresiji. Usposabljanje naj bi trajalo najmanj šest mesecev.

Romunija ima medtem trenutno v lasti 17 rabljenih letal F-16. Kupila jih je od Portugalske, treba pa jih je posodobiti. Poleg tega je od Norveške kupila še 32 rabljenih lovcev, od katerih naj bi jih prvih osem po besedah Tilvarja prejela še letos.

Poleg Nizozemske se je za dobavo lovcev F-16, za katere so v Kijevu dolgo prosili, avgusta odločila tudi Danska. Kmalu zatem sta dobavo teh letal Ukrajini napovedali še Norveška in Belgija. Danska je avgusta že začela z usposabljanjem osmih ukrajinskih pilotov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje