Ukrajinski predsednik poziva k sankcijam pred agresijo Rusije

Svet 15. Dec 202121:52 0 komentarjev
volodimir zelenski
Johanna Geron/REUTERS

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je danes ob robu vrha EU in njenih vzhodnih partneric v Bruslju zavzel za uvedbo sankcij proti Rusiji pred morebitnim novim konfliktom, saj da te po njem ne bi imele smisla.

Po osmih letih vojne je Ukrajincem jasno, da lahko le uvedba sankcij pred oboroženim konfliktom prepreči eskalacijo, je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na novinarski konferenci v Bruslju. O kopičenju ruskih sil ob in v Ukrajini bodo voditelji članic EU govorili tudi v četrtek na zasedanju v Bruslju, a za zdaj je v osnutku sklepov, ki jih bodo sprejeli, le opozorilo Rusiji, da bo vsakršna nadaljnja vojaška agresija proti Ukrajini povzročila resne posledice in stroške.

Viri pri EU so danes glede možnosti, da se voditelji zavzamejo za uvedbo sankcij pred agresijo, dejali, da se sklepi še usklajujejo. Izpostavili so tudi, da je unija že uvedla pomemben niz sankcij proti Rusiji.

Tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes v Evropskem parlamentu spomnila, da že velja niz sankcij, ki se nanašajo na finančni in energetski sektor, blago z dvojno rabo in področje obrambe.

“Naš odziv na kakršno koli nadaljnjo agresijo lahko ima obliko robustne nadgradnje in razširitve obstoječih sankcij,” je dejala von der Leyen. Ob tem je izpostavila, da so pripravljeni sprejeti tudi dodatne ukrepe, kakršnih doslej še niso, ki bodo imeli resne posledice za Rusijo. Obenem je predsednica Rusijo znova pozvala k umiritvi razmer, reševanju vprašanj po diplomatskih poteh in spoštovanju mednarodnih zavez, saj da je konflikte treba reševati mirno.

Poleg varnosti tudi ključno vprašanje članstva v EU

Tudi Ukrajina je po današnjih besedah Zelenskega še vedno zavezana mirni rešitvi, zato da so z evropskimi partnerji tudi razpravljali o možnosti novih pogovorov v okviru normandijske četverice. Zelenski je na novinarski konferenci v Bruslju še izpostavil, da je poleg varnostnega položaja ključno tudi vprašanje članstva Ukrajine v EU. Ukrajina že vseskozi poziva k jasni perspektivi članstva v uniji.

EU pa ostaja zadržana. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je po oktobrskem vrhu EU in Ukrajine opozoril na postopke v uniji, v katerih imajo glavno besedo članice, ki se doslej niso uspele poenotiti glede tega vprašanja. Predsednica Evropske komisije pa je tedaj poudarila, da pridružitveni sporazum Ukrajine in EU, ki je začel veljati septembra 2017, ponuja še veliko doslej neizkoriščenih priložnosti.

Ta sporazum je pomemben simbol za Ukrajince, saj je zavrnitev njegovega podpisa leta 2013 sprožila proteste, ki so spodnesli tedanjega predsednika Viktorja Janukoviča in privedli do odmika države od Rusije k EU. Sledila je ruska priključitev Krima in vojna na vzhodu Ukrajine.

A v sporazumu je le ohlapna referenca na to, kar želi Ukrajina: “EU priznava evropska pričakovanja Ukrajine in pozdravlja njeno evropsko izbiro.”

volodimir zelenski ursula von der leyen
Stephanie Lecocq/Pool via REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!