Ukrajinski predsednik Zelenski se je zahvalil Sloveniji

Svet 30. Apr 202321:33 2 komentarja
Volodimir Zelenski
Viacheslav Ratynskyi/REUTERS

Volodimir Zelenski, predsednik Ukrajine, ki se trenutno pripravlja na pričakovano protiofenzivo na bojiščih, je v rednem videonagovoru omenil tudi Slovenijo. Zakaj?

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je v svojem rednem videonagovoru, ki je objavljen (tudi) na družbenem omrežju Twitter, zahvalil več državam Zahoda za pomoč – med njimi tudi Sloveniji.

Zelenski se je v nagovoru, ki je bil objavljen ob današnjem dnevu pripadnikov varnostnik sil, ki varujejo ukrajinske meje, najprej zahvalil francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu, s katerim da sta imela “dolg in pomemben” pogovor.

Danski se je zahvalil za cezarje (samohodne havbice), Španiji za tanke (leoparde), Nemčiji za več vrst vojaške opreme in orožja, ZDA za velikodušno finančno pomoč, Nizozemski za odločitev, da bo urila ukrajinske vojake za uporabo naprednega zahodnega orožja, Italiji za prizadevanja za obnovo Ukrajine, sosednji Hrvaški pa za dodatno pomoč pri zdravljenju ranjenih ukrajinskih braniteljev.

Slovenija pa se je takoj za prvoomenjeno Francijo in Dansko na seznamu Zelenskega znašla zaradi oklepnih vozil. Slovenija je namreč po poročanju portala 24ur v Ukrajino nedavno dostavila 20 oklepnikov Pandur, namenjenih za prevoz pehote. V Slovenski vojski so bili 24 let in naj bi bili najmanj staro orožje, ki ga je Slovenija doslej poslala Ukrajini.

Glede na navedbe virov, ki jih navaja portal – slovenske oblasti dobave uradno niso potrdile –, je bil transport v Ukrajino v popolni tajnosti zaključen v minulem tednu. Operacija naj bi trajala več mesecev, saj so morali oklepnike pripraviti, servisirati in organizirati prevoz, povzema STA.

Portal 24 ur je poročal še, da je Slovenija doslej Ukrajini poslala 28 tankov M55S, 35 oklepnikov z gosenicami M80A, 16 havbic M2A1, 20 vozil HMMWV (humvee) in številno drugo oborožitev ter opremo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje