Ukrajinsko obrambno ministrstvo in dve banki tarče kibernetskega napada

Svet 15. Feb 202220:06 > 01. Mar 2022 14:22 2 komentarja
Oschadbank
PROFIMEDIA

Zaradi hekerskega napada je onemogočen dostop do spletne strani ukrajinskega ministrstva za obrambo in vojske. Tarči kibernetskega napada sta bili tudi dve državni hranilnici Oschadbank in Privat, njune storitve pa znova delujejo normalno. Zaradi napada so bile onemogočene ali upočasnjene nekatere bančne storitve, omejeno je bilo tudi delovanje nekaterih bankomatov. Kdo je za napad odgovoren, še ni znano.

Ukrajinsko obrambno ministrstvo in dve državni hranilnici sta bili danes tarči kibernetskega napada, je sporočil ukrajinski vladni center za strateške komunikacije in informacijsko varnost, ki je del tamkajšnjega ministrstva za kulturo. Center ni navedel, kdo je kriv za napad, so pa v izjavi s prstom deloma pokazali na Rusijo.

“Ni izključeno, da je agresor uporabil taktiko majhnih umazanih trikov, ker se njegovi agresivni načrti ne uresničijo v velikem obsegu,” je zapisal center.

Zaradi napada je med drugim onemogočen dostop do spletne strani ukrajinskega ministrstva za obrambo. Sporočilo na spletni strani ministrstva navaja, da je stran v tehničnem vzdrževanju. Ministrstvo je tudi na Twitterju obvestilo, da je bila njihova spletna stran očitno tarča kibernetskega napada in da si prizadevajo obnoviti dostop do nje. Nedostopno je tudi spletno mesto ukrajinske vojske, poroča Reuters.

Kot dodaja Reuters, je hekerski napad prizadel tudi državni hranilnici Oschadbank in Privat, ki veljata za dve največji finančni instituciji v državi. Po navedbah vladnega centra je banko Privat in njeno aplikacijo Privat24 prizadel “množičen napad za zavrnitev storitve (DDOS)”. Banka Oshadbank je sporočila, da so zaradi napada upočasnjeni nekateri bančni sistemi in storitve. Na Twitterju se vrstijo zapisi o tem, da tudi nekatere druge bančne storitve ne delujejo, med drugim je okrnjeno delovanje določenih bankomatov, plačilne storitve in podobno.

Okrog 19.30 je ukrajinska vlada sporočila, da storitve bank znova delujejo v polnem obsegu, poroča CNN. “Delovna skupina strokovnjakov je prejela vse potrebne ukrepe za zaustavitev in lokalizacijo kibernetskega napada,” so zapisali v uradni izjavi.

Pred mesecem dni je podoben kibernetski napad že za krajši čas zaustavil delovanje ključnih vladnih spletnih mest. Zveza Nato se je na to odzvala z napovedjo dogovora o sodelovanju s Kijevom v kibernetskem vojskovanju. Tudi Evropska unija je takrat mobilizirala “vse svoje vire” za pomoč Ukrajini.

Kijev je dejal, da jim je januarsko škodo uspelo omejiti. Pri tem niso potrdili, kdo je odgovoren za napad, čeprav naj bi imeli dokaze o vpletenosti Rusije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje