Ukrep v Bologni razjezil prebivalce in taksiste, kritično tudi ministrstvo

Svet 19. Jan 202419:39 0 komentarjev
Omejitev hitrosti Bologna
Foto: PROFIMEDIA

V italijanskem mestu Bologna je z letošnjim letom v večini mesta začela veljati omejitev hitrosti vožnje na 30 kilometrov na uro, kar je nezadovoljstvo sprožilo tako pri prebivalcih kot na prometnem ministrstvu.

Bologna je julija lani kot prvo večje italijansko mesto za večino cest uvedla omejitev hitrosti vožnje na 30 kilometrov na uro, da bi zmanjšali število smrtnih žrtev v prometu. Kazni za prekoračitev hitrosti so policisti začeli izdajati v torek, kar je že sprožilo proteste.

V Bologni so lani zabeležili 28 smrtnih žrtev v prometu, leta 2022 pa 22. Mestne oblasti si že dlje časa prizadevaj znižati število smrtnih žrtev v prometu, zato so julija lani uvedle omejitev hitrosti vožnje na 30 kilometrov na uro.

Omejitev hitrosti Bologna
Foto: PROFIMEDIA

Župan Matteo Lepore je takrat opozoril, da so prometne nesreče glavni vzrok smrti v Italiji med mlajšimi od 50 let, 73 odstotkov teh nesreč pa se zgodi v mestih. Policija od julija dalje pogosteje patruljira po mestnih ulicah, zlasti v bližini šol in bolnišnic.

Do odločitve mestnih oblasti so kritični številni vozniki, zlasti taksisti, ki zaradi upočasnitve prometa grozijo s podražitvijo svojih storitev, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Na protestu ta teden je organizator Andrea Spetoli opozoril, da so prebivalci Bologne besni. “Ne gre samo za plačilo kazni za prehitro vožnjo, ampak tudi za to, da ukrep spreminja naša življenja. Številni zaradi novih ukrepov zamujajo v službo ali otrok ne morejo pravočasno odpeljati v šolo,” je poudaril in za konec meseca napovedal nov protest.

Na odločitev mestnih oblasti se je danes ponovno odzvalo tudi italijansko ministrstvo za promet, ki ga vodi podpredsednik vlade Matteo Salvini. Opozorilo je, da odločitev ni bila razumna, saj bo v prometu povzročila več škode kot koristi. Ministrstvo želi začeti pogovore z mestnim svetom, da bi poiskali alternativne rešitve za zmanjšanje števila žrtev v prometu.

Omejitev hitrosti Bologna
Foto: PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!