Umor 14-letnice pri Skopju: v ugrabitvi naj bi sodeloval tudi njen oče

Črna kronika 04. Dec 202311:47 1 komentar
severnomakedonska policija
Slika je simbolična (Foto: Ognen Teofilovski/REUTERS)

Severno Makedonijo pretresa primer ugrabitve 14-letnice, ki so jo po enotedenskem iskanju v nedeljo našli mrtvo blizu prestolnice. Danes so našli še truplo 74-letnega frizerja. Ministrstvo za notranje zadeve Severne Makedonije je pojasnilo, da je bil motiv za oba umora koristoljubje, vendar ni jasno, kako sta umora povezana, saj se mladoletnica in upokojenec nista poznala. Prijeli in zaslišali so tudi očeta 14-letnice, ki naj bi ugrabitev naročil.

Konec novembra je na poti v šolo izginila 14-letna Vanja iz Skopja. Izginotje je bilo zelo odmevno, iskala jo je vsa regija, sinoči pa so dekle našli mrtvo. Truplo so našli v bližini vasi Orman na obrobju prestolnice.

Kot je sporočilo državno tožilstvo, je bila najstnica ubita na dan izginotja, torej 27. novembra. Oblasti pa so danes našle tudi truplo 74-letnega frizerja Panča iz Velesa, ki je bil kot pogrešan prijavljen tri dni prej, tj. 24. novembra.

Po neuradnih informacijah, ki jih je pridobil makedonski Fokus, naj bi morilci želeli dobiti denar od Vanjine mame, v primeru Panča pa naj bi šlo za denar z njim povezane osebe.

Tamkajšnje ministrstvo za notranje zadeve je sporočilo, da obravnavajo pet ljudi, osumljenih umora mladoletnice. Trije so v priporu, ena je v tujini, vseh pet osumljencev pa ima makedonsko državljanstvo. Peti osumljenec je oče umorjene 14-letnice, ki ga sumijo organiziranja ugrabitve, je sporočil severnomakedonski notranji minister Oliver Spasovski. Policisti so mu odvzeli prostost, po pisanju srbskega portala Nova.rs pa je na zaslišanju zanikal vse obtožbe.

Spasovski je pojasnil, da je glavni storilec dekle ubil s strelom iz pištole 27. novembra okoli 11. ure. To naj bi storil iz strahu, da bi policija prek nje lahko izsledila ugrabitelje. Motiv za ugrabitev je bilo po besedah ministra koristoljubje, pri čemer je “ena od oseb v dogovoru in z vednostjo družinskega člana” izvedla zločin, da bi od matere izsilili denar.

Glavni državni tožilec Gavril Bubevski je dejal, da so osumljenci dejanje priznali. Napovedal je še, da bodo proti glavnemu storilcu, ki je na begu, razpisali mednarodno tiralico.

14-letno Vanjo je kot pogrešano prijavila njena mama, in sicer takoj, ko je izvedela, da 27. novembra ni prišla v šolo. Istega dne jo je čez nekaj ur kot pogrešano prijavil tudi oče.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje