Ruske oblasti objavile posnetek osumljenke za umor znanega ruskega blogerja

Svet 03. Apr 202311:26 > 20:51 7 komentarjev
Darja Trepova
Russian Ministry of Internal Affairs/via REUTERS

Potem ko je v nedeljo v enem od barov v Sankt Peterburgu odjeknila eksplozija, v kateri je bil ubit znan proruski vojaški bloger, so ruske oblasti prijele 26-letno žensko, ki naj bi sodelovala pri načrtovanju eksplozije. Kasneje so ruske oblasti objavile posnetek, na katerem odgovarja na vprašanja preiskovalca.

Ruski preiskovalci so pridržali 26-letno Darjo Trepovo, ki je osumljena sodelovanja pri načrtovanju eksplozije v enem od barov v Sankt Peterburgu. Kot smo poročali, je bil v njej v nedeljo ubit znan ruski vojaški bloger Vladlen Tatarski.

Ruske oblasti so objavile posnetek, v katerem Trepova prizna, da je v lokal prinesla figuro, ki je kmalu za tem eksplodirala in ubila Tatarskega, navaja tiskovna agencija Reuters. Zakrožile pa so tudi nepotrjene informacije, da je 26-letnica preiskovalcem povedala, da naj bi ji nastavili past in da ni vedela, da je figura vsebovala bombo. To naj bi potrdil tudi njen mož.

Darja Trepova
Investigative Committee of Russia/via REUTERS

Da je Trepova v bar prinesla zapakirano škatlo, je sicer razvidno tudi s posnetkov nadzornih kamer.

Darjo Trepovo so aretirali kmalu po tem, ko so zaslišali njeno mater in sestro, poroča britanski BBC. V preteklosti je že bila v zaporu, ko so jo pridržali na protivojnem protestu, ki se je v Kremlju odvil po lanskem začetku invazije na Ukrajino.

Vladlen Tatarsky
Anton Vaganov/REUTERS

Po navedbah policije je bilo v nedeljski eksploziji v Sankt Peterburgu ranjenih še 30 ljudi. Za zdaj še ni povsem jasno, kdo je odgovoren za eksplozijo, pri čemer pa Rusija po navedbah BBC meni, da je bilo “dejanje terorja” načrtovano na ozemlju Ukrajine. Sumijo opozicijo, ki jo vodi zaprti Aleksej Navalni.

Putinovo odlikovanje

Vladlen Tatarski s pravim imenom Maksim Fomin je veljal za glasnega zagovornika ruske invazije v Ukrajini. Poročal je s fronte v Ukrajini, širši javnosti pa je postal znan po objavi videoposnetka znotraj Kremlja, v katerem je sporočil: “Vse bomo porazili, vse bomo pobili, vse bomo oropali, če bo treba. Tako kot nam je všeč.” Na Telegramu je imel več kot 560.000 sledilcev.

Tatarskega je danes posthumno odlikoval ruski predsednik Vladimir Putin, navaja STA. Podelil mu je red hrabrosti “za pogum in hrabrost, ki ju je izkazal med opravljanjem poklicne dolžnosti”, so sporočili iz Kremlja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje