Umrl Iranec, ki je navdihnil film Terminal: na letališču je živel 18 let

Svet 13. Nov 202212:22 1 komentar
Mehran Karimi Naseri
PROFIMEDIA

Umrl je iranski begunec Mehran Karimi Naseri, ki je 18 let živel na pariškem letališču Charles de Gaulle. Njegovo zgodbo je upodobil Tom Hanks v filmu Terminal režiserja Stevena Spielberga.

Letališka uprava je za nemško tiskovno agencijo dpa potrdila, da je 76-letni Mehran Karimi Naseri, ki se je predstavljal kot Sir Alfred, v soboto umrl naravne smrti v prostorih letališkega terminala 2F, kamor se je sredi septembra ponovno naselil po začasnem bivanju v zatočišču za begunce in nato hotelu.

Mehran Karimi Naseri Mehran Karimi Naseri
PROFIMEDIA
Mehran Karimi Naseri Mehran Karimi Naseri
PROFIMEDIA
Mehran Karimi Naseri Mehran Karimi Naseri
PROFIMEDIA
Mehran Karimi Naseri Mehran Karimi Naseri
PROFIMEDIA

Naseri je bil po navedbah letališkega osebja “ikonična osebnost”, nanj so bili navezani vsi zaposleni na letališču. “Osebje je čez mnoga leta pazilo nanj, kolikor je le moglo, četudi bi mu raje našli pravo zatočišče,” so povedali za CNN.

Na letališču je pristal na poti od Anglije do Francije leta 1988, ko je med vmesnim postankom v Belgiji izgubil dokumente. Posledično ni več mogel dokazovati statusa begunca, prav tako ni smel nadaljevati poti niti zapustiti letališča.

Več let si je neuspešno prizadeval, da bi ga sprejela kakšna evropska država. Leta 1999 je dobil vizum za Francijo, a je ostal v svojem zatočišču, ki si ga je napravil v prostorčku pod tekočimi stopnicami na letališču.

Šele leta 2006 je iz zdravstvenih razlogov zapustil letališče, po zdravljenju v bolnišnici pa so ga sprejeli v domu za begunce.

Njegova zgodba je navdihnila režiserja Stevena Spielberga, ki je leta 2004 posnel film Terminal s Tomom Hanksom v glavni vlogi. Predstavnik letališča je povedal, da se je v nasprotju s filmsko različico zgodbe, v kateri je Naseri obtičal v tranzitni coni letališča, lahko zmeraj svobodno premikal po celotnem javnem delu letališča.

terminal, tom hanks
PROFIMEDIA

Z denarjem, ki mu ga je prinesel film, se je Naseri naselil v hotelu. Zadnjih nekaj tednov je ponovno bival na letališču z vsemi svojimi stvarmi v vozičku. Po poročanju lokalnih medijev nazadnje ni več govoril in je samo strmel v prazno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje