Umrl je predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli

Svet 11. Jan 202206:06 > 17:12 2 komentarja
David Sassoli
PROFIMEDIA

V bolnišnici, kjer se je zaradi zapletov z imunskim sistemom zdravil od konca decembra, je umrl predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. Do izvolitve novega predsednika bo predsedovala prva podpredsednica institucije. Volitve predsednika institucije za drugo polovico mandata bodo potekale naslednji torek na plenarnem zasedanju v Strasbourgu.

Umrl je predsednik Evropskega parlamenta (EP) David Sassoli, je sporočil njegov tiskovni predstavnik Roberto Cuillo. Sassoli, star 65 let, je umrl ob 1.15 v bolnišnici, v kateri so ga zdravili od 26. decembra.

Sassoli je bil v bolnišnici v kraju Aviano na severovzhodu Italije hospitaliziran od 26. decembra zaradi “resnega zapleta”, povezanega z njegovim imunskim sistemom, so iz njegovega urada sporočili včeraj.

Sassoli je imel že dlje časa resne težave z zdravjem. Septembra lani se je v Strasbourgu zdravil zaradi hujše pljučnice, v preteklosti pa je prebolel levkemijo. Zadnje tedne zaradi težav z zdravjem ni mogel opravljati službenih nalog.

Slovesnost v počastitev njegovega spomina bo v ponedeljek, 17. januarja, na otvoritvi plenarnega zasedanja v Strasbourgu ob navzočnosti nekdanjega evropskega poslanca in nekdanjega italijanskega premierja Enrica Lette.

V Rimu bodo posmrtni ostanki pokojnika ležali v Dvorani Protomoteca v palači Campidoglio v četrtek, 13. januarja, od 10.00 do 18.00. Pogreb bo v petek, 14. januarja, ob 12.00 uri v rimski baziliki Santa Maria degli Angeli.

Volitve novega predsednika prihodnji torek

Kot je predvideno v 20. členu poslovnika Evropskega parlamenta, bo začasno predsedovanje v dneh pred izvolitvijo novega predsednika zagotavljala prva podpredsednica institucije Roberta Metsola (EPP). Kot je bilo že prej načrtovano, bodo volitve predsednika institucije za drugo polovico mandata naslednji torek na plenarnem zasedanju v Strasbourgu. Nato bodo sledile volitve podpredsednikov in kvestorjev.

Politik in novinar

Sassoli, ki je bil član evropskih socialistov (S&D), je bil za predsednika Evropskega parlamenta izvoljen julija 2019, mandat pa bi se mu v skladu z dogovorom treh največjih političnih skupin Evropske ljudske stranke (EPP), S&D in liberalcev (Renew) iztekel v tem mesecu. Sredi decembra lani je sporočil, da se za drugo polovico petletnega mandata ne bo potegoval.

Da je Sassoli leta 2019 postal predsednika EP, je bilo presenečenje, piše Politico. “Zgodilo se je v zadnjem trenutku,” je Sassoli takrat povedal za ta bruseljski medij. “Nisem bil na seznamu voditeljev Evropske unije, nisem produkt Sveta EU. Sem produkt dogovora, ki so ga dosegle proevropske skupine v Evropskem parlamentu,” je povedal.

Njegovo predsedovanje EP je zaznamovala pandemija covida-19. V znak solidarnosti je prostore EP v Strasbourgu namenil kot prizorišče za testiranje na koronavirus in pripravljanje obrokov za družine v stiski, spominja francoska tiskovna agencija AFP.

David Sassoli
PROFIMEDIA

Rodil se je v Firencah 30. maja 1956 in je bil član Evropskega parlamenta več kot deset let. Preden je vstopil v politiko, je bil časopisni novinar, kot napovedovalec na televiziji RAI pa je bil precej znan javnosti. Bil je poročen in imel dva otroka.

Voditelji se Sassolija spominjajo kot velikega Evropejca

Na družbenem omrežju Twitter je svoje obžalovanje ob Sassolijevi smrti že izrazilo več evropskih poslancev in drugih politikov držav Unije. Med prvimi je to storila kandidatka za predsednico EP Metsola. “Srce se mi para. Evropa je izgubila voditelja, jaz sem izgubila prijatelja, demokracija je izgubila prvaka,” je zapisala.

Oglasila se je tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. “Vest o strašni izgubi velikega Evropejca in ponosnega Italijana me zelo žalosti. David Sassoli je bil sočuten novinar, izjemen predsednik Evropskega parlamenta ter, najprvo, dragi prijatelj. Moje misli so z njegovo družino,” je zapisala na Twitterju. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je sporočil, da je bil Sassoli “iskren in goreč” Evropejec ter da že pogrešajo njegovo “človeško toplino, velikodušnost, prijaznost in smeh”.

David Sassoli
Frederick Florin/RUTERS

Da je bil Sassoli “simbol uravnoteženosti, človečnosti in velikodušnosti”, so zapisali v uradu italijanskega premierja Maria Draghija. Draghi je Sassolija opisal kot “človeka institucij, prepričanega Evropejca, strastnega novinarja (…) simbol uravnoteženosti, človečnosti in velikodušnosti”. Njegova prezgodnja in nenadna smrt nas je pretresla, je dejal.

Papež Frančišek pa je v svojem odzivu zapisal, da je Sassoli delal za dobro vseh in za solidarnost v evropski družbi. Francoski predsednik Emmanuel Macron, čigar država od začetka leta predseduje Svetu EU, je zapisal, da unija izgublja človeka, ki je bil “hkrati italijanski domoljub, velik Evropejec in neutruden humanist” ter je branil demokratične vrednote v EU.

Nemški kancler Olaf Scholz pa je na Twitterju zapisal, da je Evropa izgubila angažiranega predsednika parlamenta, Italija izkušenega politika, Nemčija pa dobrega prijatelja.

Družini in prijateljem pokojnega sta prek Twitterja sožalje med drugim izrazila tudi premier Janez Janša in predsednik DZ Igor Zorčič. Predsednik Borut Pahor pa je Sassolija označil za velikega demokrata in iskrenega Evropejca. “Ob smrti predsednika Evropskega parlamenta in dragega prijatelja Davida Sassolija v svojem imenu in imenu Republike Slovenije izražam sožalje družini in Evropskemu parlamentu. V našem spominu bo ostal zapisan kot velik demokrat in iskren Evropejec,” je na Twitterju zapisal Pahor. Janša je prav tako objavil fotografijo, na kateri sta s Sassolijem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje