Umrl je svetovno znani japonski modni oblikovalec Issey Miyake

Magazin 09. Avg 202211:51
Delite:
Issey Miyake
Foto: Kim Kyung-Hoon/REUTERS

Umrl je revolucionarni japonski modni oblikovalec Issey Miyake, ki je prepoznaven predvsem po svoji raznoliki in pionirski rabi tradicionalnih in sodobnih materialov, zasnoval pa je tudi prepoznaven črni pulover, ki ga je svoj čas nosil eden od ustanoviteljev podjetja Apple Steve Jobs.

V starosti 84 let je umrl japonski modni oblikovalec Issey Miyake, je sporočilo njegovo podjetje. Miyake je znan po svojih inovativnih modnih zasnovah, ki so bile pogosto opisane tudi kot revolucionarne. Zasnoval je tudi več parfumov in zgradil svetovno modno znamko, ki je oblikovala tudi ikonične črne puloverje, ki jih je rad nosil eden od ustanoviteljev podjetja Apple Steve Jobs.

V svoji več kot petdesetletni karieri je eksperimentiral s tradicionalnimi in sodobnimi tehnikami modnega ustvarjanja.

Japonski mediji poročajo, da je Miyake že v petek umrl zaradi raka na jetrih in je bil v tem času že pokopan na pogrebu zasebne narave.

Issey Miyake
Foto : Kim Kyung-Hoon/REUTERS

Rodil se je leta 1938 v japonskem mestu Hirošima, ki ga je pri njegovih sedmih letih opustošila ameriška atomska bomba. O tem dogodku kot odrasla oseba ni želel preveč govoriti, leta 2009 je za New York Times pojasnil, da ni želel postati znan kot “oblikovalec, ki je preživel atomsko bombo”.

V šestdesetih letih prejšnjega stoletja se je preselil v Pariz, kjer je delal s priznanima modnima oblikovalcema Guyem Larocheom in Hubertom de Givenchyjem, poroča BBC. Za tem se je za kratek čas preselil v New York, kmalu pa v Tokio, kjer je leta 1970 odprl svojo modno podjetje Miyake Design Studio.

Do osemdesetih letih prejšnjega stoletja so ga že slavili kot enega najbolj pionirskih oblikovalcev na svetu, predvsem zaradi njegove široke rabe materialov: oblikoval je s plastiko in kovino, pa tudi tradicionalnimi japonskimi materiali in papirjem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar