Umrl mož, ki je sporočil, da je Jugoslavija razpadla

Svet 09. Feb 202413:25 > 18:44 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

V 95. letu starosti je danes umrl francoski pravnik in politik Robert Badinter, ki je bil leta 1991 predsednik arbitražne komisije v okviru mirovne konference v Jugoslaviji. Sožalje sta izrekla tudi slovenski premier Robert Golob in predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Robert Badinter je bil ob razpadu nekdanje skupne države vodja tako imenovane Badinterjeve komisije, ki je decembra 1991 izdala mnenje, da je SFRJ v procesu razpada. Na tej podlagi so države takratne Evropske gospodarske skupnosti priznale neodvisnost Slovenije in Hrvaške.

V svoji karieri se je poleg tega zavzemal za odpravo smrtne kazni v Franciji, kar je dosegel leta 1981. V letih 1976 in 1977 so bile namreč na giljotini še usmrčeni trije ljudje.

Badinter, katerega oče je bil med drugo svetovno vojno žrtev nemškega koncentracijskega taborišča, je bil tarča številnih napadov francoske desnice, med drugim je bil tudi žrtev antisemitizma, je poročal N1 Sarajevo.

Na smrt Badinterja se je na družbenem omrežju X že odzval francoski predsednik Emmanuel Macron. Zapisal je, da je bil Badinter vedno na strani razsvetljenstva. “Bil je osebnost stoletja, republikanska vest, francoski duh,” je dejal Macron.

Na Badinterjevo smrt so se odzvali tudi v kabinetu premierja Roberta Goloba. “Gospod Badinter je odigral ključno vlogo v zgodovini Slovenije, ko je kot predsednik mednarodne arbitražne komisije pripravil poročilo, čigar glavno mnenje je bilo, da je Jugoslavija prenehala obstajati. S to ugotovitvijo je bila odprta pot mednarodnemu priznanju Slovenije in ureditvi nasledstva SFRJ,” piše na omrežju X.

Odzvala se je tudi predsednica Nataša Pirc Musar. “Danes smo izgubili velikega evropskega intelektualca, zagovornika človekovih pravic in odvetnika,” je med drugim zapisala.

Na pomembno vlogo Badinterja je na družbenem omrežju X opozorilo tudi ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, ki je ob tem izrazilo sožalje ob njegovi smrti. Mnenje arbitražne komisije je omogočilo mednarodno priznanje Slovenije. Komisija je podala stališče, da je Jugoslavija razpadla, da je na njenem ozemlju nastalo pet enakovrednih držav naslednic in da Srbija s Črno goro ne more biti edina naslednica. Za ta njegov osebni doprinos k osamosvojitvi Slovenije bomo večno hvaležni, so zapisali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!