Umrl zadnji Francoz, ki se je leta 1944 izkrcal v Normandiji

Svet 03. Jul 202316:19 2 komentarja
Leon Gautier
PROFIMEDIA

Umrl je zadnji Francoz, ki se je leta 1944 izkrcal v Normandiji. Izkrcanje, znano tudi kot dan D, velja za eno najmnožičnejših vojaških operacij v zgodovini.

V 101. letu starosti je umrl Leon Gautier, zadnji Francoz, ki se je 6. junija 1944 izkrcal v Normandiji. Gauiter je bil med 177 Francozi, ki so v zavezniški operaciji Overlord premagali nemško vojsko in nakazali krhanje nacistične nadvlade Evropi med drugo svetovno vojno, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Leon Gautier je umrl v zgodnjih ponedeljkovih urah v bolnišnici v bližini majhnega pristaniškega mesteca Ouistreham, nedaleč od plaž V Normandiji, kjer se vsako leto poklonijo padlim v bitkah druge svetovne vojne. Gautier je pripadal bataljonu Philippa Kiefferja, ki so ga sestavljali francoski marinci, ki so se po nacistični okupaciji Francije borili z vojskami Združenega kraljestva, ZDA in drugih zaveznic.

Najdlje živeči marinec, ki se je izkrcal v Normandiji, se je leta 1940 med drugo svetovno vojno v Londonu pridružil gibanju Svobodna Francija kasnejšega francoskega predsednika Charlesa de Gaulla. Pred tem se je boril v Kongu, Siriji in v Libanonu. Po drugi svetovni vojni se je zavzemal za mir.

Leon Gautier
PROFIMEDIA

“Ubijaš ljudi na drugi strani, ki ti nikoli niso storili ničesar, ki imajo družine in otroke. Zakaj?,” je lani dejal ob praznovanju svojega stotega rojstnega dne.

Izkrcanje v Normandiji, znano tudi kot dan D, velja za eno najmnožičnejših vojaških operacij v zgodovini. Na območje spopadov se je 6. junija 1944 spustilo okoli 18.000 padalcev, po morju se jih je izkrcalo več kot 130.000. Že prvi dan spopadov pa je terjal 4.000 smrtnih žrtev v vrstah zavezniških čet.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje