Umrla je Bell Hooks, feministična avtorica in aktivistka

Svet 16. Dec 202112:45 0 komentarjev
Bell Hooks
WIKIPEDIA

V 70. letu starosti je umrla svetovno prepoznana feministična avtorica Bell Hooks.

V starosti 69 let je umrla priznana ameriška temnopolta feministična avtorica Bell Hooks. V svojih delih je obravnavala spole, rase in razrede, postala pa so obvezno branje v številnih univerzitetnih programih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Umrla je v sredo v Kentuckyju v krogu družine, ki je tudi sporočila novico na Twitterju.

Gloria Jean Watkins, ki si je ime Bell Hooks nadela po prababici Bell Blair Hooks, pisala pa ga je z malima začetnicama, se je rodila leta 1952.

Prvo knjigo poezije And There We Wept je objavila leta 1978, priznanje pa je dosegla leta 1981 s knjigo Ain’t I a Woman? Black Women and Feminism (Ali nisem ženska? Temnopolte ženske in feminizem), v katerem je preučevala vpliv seksizma in rasizma na temnopolte ženske, pa tudi rasizem znotraj feminizma ter se zavzela za to, da bi gibanje postalo bolj vključujoče.

Priznana in nagrajena avtorica

Objavila je okrog 40 del, med drugim poezijo, otroško leposlovje, spomine in literarno kritiko, v kateri se je poglobila ne le v feminizem, rasizem in druga socialna vprašanja, ampak tudi v fenomen ljubezni. “Govorim o ljubezni, ki je transformativna, ki nas izziva tako v našem zasebnem kot v našem državljanskem življenju,” je leta 2000 povedala za National Public Radio v Washingtonu.

“Ljubimo lahko na globok in temeljit način, ki preoblikuje politični svet, v katerem živimo,” je dejala avtorica. Njene besede o ljubezni so izpostavili mnogi, ki so se ji ob smrti poklonili na družbenih omrežjih, med njimi zgodovinar Ibram X. Kendi, avtor uspešnice How to Be an Antiracist (Kako biti antirasist), in pisateljica Roxane Gay, ki je napisala knjigo Bad Feminist (Slaba feministka).

Bell Hooks je v svoji karieri prejela številna priznanja. Po diplomi na Stanfordu je leta 1983 opravila doktorat na Univerzi Kalifornije v Santa Cruzu in bila leta 2018 sprejeta v hišo slavnih pisateljev Kentuckyja. V tej zvezni državi je od leta 2004 poučevala na kolidžu Berea.

Njena dela so v času gibanja Življenja temnopoltih štejejo pridobila nove bralce, še poroča AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!