Umrla je Sandra Milo, ena najbolj priljubljenih igralk italijanskega filma

Kultura 29. Jan 202411:31 0 komentarjev
Sandra Milo
Foto: PROFIMEDIA

V 91. letu starosti je v Rimu umrla italijanska igralka Sandra Milo. Bila je med najbolj priljubljenimi igralkami italijanskega filma ter muza režiserja Federica Fellinija.

V svoji karieri je Sandra Milo sodelovala s priznanimi italijanskimi režiserji, kot so Roberto Rossellini, Antonio Pietrangeli, Fellini in Gabriele Salvatores, pa tudi s francoskima režiserjema Jeanom Renoirjem in Claudeom Sautetom. Fellini je svetlolaso igralko še posebej oboževal in ji je v filmih Osem in pol ter Giulietta in duhovi namenil vlogi z močnim erotičnim nabojem.

Milo se je rodila leta 1933 v Tunisu. Bila je sestrična francoskega šansonjerja in igralca italijanskega rodu Yvesa Montanda. Študirala je na Univerzi v Milanu in sočasno delala kot model.

Zaslovela je z vlogo Carle, dekleta glavnega igralca Marcella Mastroiannija, v Fellinijevem filmu Osem in pol (1963). Za slednjega in za vlogo v Fellinijevem filmu Julija in duhovi (1965) je prejela nagrado italijanskih filmskih novinarjev nastro d’argento. Leta 2021 ji je italijanska filmska akademija namenila nagrado David di Donatello za življenjsko delo.

Leta 1968 se je drugič poročila, in sicer z rimskim kirurgom, ter se do leta 1979 umaknila iz sveta filma. Kasneje se je leta 1985 pojavila na televiziji kot voditeljica oddaje Piccoli fans.

V novem tisočletju jo je bilo mogoče videti predvsem na odru, denimo v letih 2006/07 v predstavi 8 žensk. Pogosto je nastopala tudi v šovih talentov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!