Napaka, ki jo pri pranju perila počne veliko ljudi: tudi vi?

Slovenija 29. Jan 202405:07 1 komentar
Kako pravilno prati perilo
Foto: PROFIMEDIA

Zakaj dosledna uporaba količine pralnih sredstev, kot je napisana na embalaži, ni vedno najboljša? Kako se na oblačilih kaže, da uporabljate preveč detergenta?

Mnogi dosledno sledimo občutku ali navodilom na embalaži, ko določamo količino detergenta. Vendar to ni vedno najboljše. Nekatera podjetja, ki proizvajajo detergente, si namreč prizadevajo povečati prodajne številke in eden od pogostih pristopov k doseganju tega cilja je spodbujanje uporabe večje količine detergenta, kot je dejansko potrebno, piše Reader’s Digest.

A prekomerna količina detergenta ne le negativno vpliva na naš proračun in oblačila, ampak uničuje tudi pralni stroj.

“Najprej je treba poudariti, da več pralnega sredstva ne pomeni tudi čistejšega perila, čeprav večina tako misli, zato ljudje pretiravajo z dodajanjem detergenta, v resnici pa s tem samo poškodujejo perilo in pralni stroj,” je za Reader’s Digest povedala Mary Gagliardi, strokovnjakinja za pranje perila pri podjetju Clorox.

Prekomerna uporaba pralnega praška ne bo povzročila le belih madežev na oblačilih, ki lahko pri posameznikih privedejo do razdražene kože in alergij, temveč lahko povzroči tudi zamašitev odtokov. Znotraj stroja se namreč zaradi prevelike količine pralnega sredstva nabirajo obloge, ki privedejo do zamašenih odtokov in neprijetnega vonja, ki se ga težko znebimo, še piše omenjeni portal.

Za optimalno pranje so ključni trije dejavniki: temperatura vode, hitrost centrifuge ter pravilna kombinacija detergenta in mehčalca.

“Šele ko bodo ti trije dejavniki optimizirani, bo perilo res čisto,” je pojasnila Gagliardi in dodala, da je pomembno izbrati čim višjo temperaturo pranja, saj višja temperatura pomeni čistejše perilo.

Kako preveriti, ali uporabljate preveč detergenta?

Če imate občutek, da ste pri pranju perila morda uporabili preveč detergenta, si oglejte nedavno oprano perilo. Če na oblačilih opazite sledi detergenta, je to znak, da ste dejansko pretiravali z njim.

Drugi znaki, ki kažejo na prekomerno uporabo detergenta, vključujejo izgubo živahnosti barvnih oblačil ter spremembo belih oblačil v umazano bela ali siva.

Če opazite močno penjenje med pranjem perila, tudi to lahko pomeni, da ste uporabili preveč detergenta, še piše Reader’s Digest.

Strokovnjakinja svetuje, da postopoma zmanjšujte količino detergenta, dokler ne najdete optimalne mere. Uporabite merilno posodico, tako boste točno vedeli, katera količina ni bila prava, naslednjič pa boste perilo lahko oprali z nekaj manj detergenta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje