Kaj se je zgodilo s plačanci skupine Wagner?

Svet 29. Jan 202409:13 3 komentarji
Pripadniki skupine Wagner urijo beloruske teritorialce
Wagner v Belorusiji (Foto: Voen Tv/Belarusian Defence Ministry/REUTERS)

Po neuspelem državnem udaru so se plačanci skupine Wagner umaknili v Belorusijo. Kaj se dogaja z njimi?

Junija je plačanska skupina Wagner s svojim voditeljem Jevgenijem Prigožinom na čelu v Rusiji izvedla državni udar. A je bil ta neuspešen, zato so se člani skupine umaknili v Belorusijo. Ko se je slaba dva meseca po tem v letalski nesreči smrtno ponesrečil Prigožin, so se širile govorice, da Wagner “ne obstaja več”. Ali to drži? Kaj se dogaja s plačansko skupino?

Po umiku Wagnerja v Belorusijo naj se v tej evropski državi trenutno zadrževalo le še tisoč pripadnikov skupine, poroča DW. Večina je nameščena v vojaško taborišče v okolici kraja Asipoviči, pravi Valerij Sačaščik, predstavnik kabineta beloruske opozicijske voditeljice Svetlane Tihanovske, ki živi v izgnanstvu v Litvi.

Vse kaže, da aktualna beloruska vlada in predsedstvo wagnerjevce še vedno podpirata, saj na vojaških vajah Belorusije poleg državne zastave plapola tudi zastava Wagnerja, namestnik notranjega ministra Nikolaj Karpenkov pa nosi značko z Wagnerjevim simbolom.

Več deset plačancev naj bi v zadnjega pol leta prejelo beloruske potne liste z novimi imeni in datumi rojstva. Številni naj bi se priključili beloruskim enotam.

“Ponudba Belorusije ni preveč privlačna”

Kljub temu Sačaščik ocenjuje, da se (nekdanjim) plačancem ponudba beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, naj se priključijo njihovim silam, ne zdi preveč privlačna, saj nimajo najboljših pogojev. “Nima ničesar posebnega, s čimer bi lahko pritegnil Wagnerjeve plačance, saj so beloruske plače bistveno nižje od tistih, ki so jih bili vajeni prejemati v Rusiji,” pravi predstavnik kabineta Tihanovske.

Zato tudi ocenjuje, da bo v prihodnjih mesecih Belorusijo zapustilo še več Wagnerjevih plačancev. Mnogi naj bi že podpisovali razne pogodbe za delo v Rusiji, nekateri so odšli v Afriko. “Belorusija je le začasna rešitev,” je še dejal Sačaščik.

Pripadniki skupine Wagner urijo beloruske teritorialce
Wagner v Belorusiji (Foto: Voen Tv/Belarusian Defence Ministry/REUTERS)

Beloruski opozicijski politik meni, da je Lukašenko skupini zavetje ponudil le zato, da bi se v mednarodnem prostoru, predvsem pa pred ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, pokazal kot “mirovnik, ki je rešil Rusijo”. A poteza naj bi zaostrila odnose med državama, ki veljata za zavezniški. Putina naj bi po besedah Sačaščika zmotilo, da je Lukašenko s potezo izpadel močnejši in pametnejši od njega.

Kljub temu naj bi ruskemu predsedniku Wagnerjeve enote v Belorusiji koristile, saj so bili ruski vojaki, prej nameščeni v Belorusiji, premeščeni na ukrajinsko fronto. Z Wagnerjevimi plačanci tako ohranja prisotnost v regiji, piše DW.

Poteze Lukašenka naj bi bile bolj preračunljive. Zaman?

Da so bile poteze Lukašenka bolj preračunljive, meni strokovnjak s finskega inštituta za mednarodne zadeve Grigorij Nižnikov.”Wagnerjevi plačanci Minsku predstavljajo uporabno politično orodje, ki ga lahko Lukašenko uporabi za urjenje svojih varnostnih sil, pa tudi kot zastraševalni dejavnik v volilni kampanji,” je dejal.

Nasprotno pravi beloruska politologinja Rosa Turarbekova. “Wagnerjevi plačanci v Belorusiji ne verjamejo več, da bi lahko bili del velike politične igre. V eni so že sodelovali in jo komaj preživeli.”

Russian Wagner fighters pull out of Rostov-on-Don
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS

Konec junija 2023 je takratni vodja Wagnerja Jevgenij Prigožin začel upor proti ruskemu vojaškemu vodstvu, češ da je ruski obrambni minister Sergej Šojgu plačance kljub njihovi pomembnosti na bojiščih izključeval iz komunikacije in jih na fronti namenoma puščal brez obljubljenih zalog. Prigožin je z delom svoje vojske začel korakati čez Rostov proti Moskvi, nato pa po dogovoru z beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom pohod odpovedal. Ob tem so Prigožinu obljubili, da ga, če se bo umaknil v Belorusijo, ne bodo preganjali. Slaba dva meseca po umiku je nato strmoglavilo zasebno letalo, na katerem je bilo deset ljudi, med njimi Prigožin. Nesreče niso preživeli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje