Umrla znana irska pevka Sinead O’Connor

Svet 26. Jul 202320:28
Sinead O'Connor
PROFIMEDIA

Umrla je irska pevka Sinead O'Connor, ki je svetovno slavo dosegla z uspešnico Nothing Compares 2 U. Pevka se je leta 2018 spreobrnila v islam in spremenila ime v Shuhada Sadaqat. Leta 1992 je sprožila burne debate, ko je na ameriški televiziji v živo raztrgala fotografijo papeža.

V 57. letu starosti je umrla znana irska pevka Sinead O’Connor. Da je umrla, je sporočila njena družina, ki vzroka ni navedla. “Družina in prijatelji smo v tem zelo težkem času zelo prizadeti in prosimo za zasebnost,” so dodali.

Dublinska glasbenica je svetovno slavo dosegla z uspešnico Nothing Compares 2 U, ki jo je izdala leta 1990 in jo je napisal Prince. Sinead O’Connor je izdala 10 studijskih albumov, poroča The Irish Times. Pesem Nothing Compares 2 U je leta 1990 Billboard Music Awards razglasil za svetovni singel številka ena.

Rodila se je 8. decembra 1966 na obrobju Dublina kot Sinead Marie Bernadette O’Connor. Bila je tretji od petih otrok staršev, ki sta se kasneje ločila. Sredi 80. let prejšnjega stoletja je veljala za enega največjih talentov glasbene industrije. Z glasbo se je začela ukvarjati, ko jo je kot najstnico odkril bobnar priljubljene irske skupine In Tua Nua, za katerega je prispevala besedilo za uspešnico Take My Hand.

Nekaj časa je tudi pela in igrala kitaro na mestnih ulicah. S prvencem The Lion and the Cobra leta 1987 je očarala kritike, ki so ji priznavali ekspresiven glas in kompleksnost skladb. Med svoje vplive je prištevala glasbenike, kot so Bob Dylan, David Bowie, Bob Marley in The Pretenders. Plošča je dosegla pol milijona prodanih izvodov in dobila platinast naziv.

Podobno je bilo tudi z drugim albumom I Do Not Want What I Haven’t Got iz leta 1990. Ko je nagrado za skladbo I Do Not Want What I Haven’t Got namenila prebežnikom na Irskem, jo je občinstvo nagradilo s stoječimi ovacijami. “Na Irskem ste zelo dobrodošli. Zelo vas imam rada in želim vam srečo,” je dejala. Revija NME je album razglasila za drugi najboljši album leta. Sinead O’Connor je bila opažena tudi s svojo pojavnostjo: obrito glavo, pogosto jeznim izrazom in nenavadnimi oblačili. S te plošče prihaja tudi njen najbolj znani singl – pesem Nothing Compares 2 U.

Zatem je posnela še osem plošč, zadnjo, I’m Not Bossy, I’m the Boss, leta 2014. Album je bil dobro sprejet, a je glasbenica zaradi izčrpanosti sredi leta 2015 končala turnejo. Nato so njene objave na družabnih medijih postajale vse bolj nefiltrirane, grozila je s pravnimi ukrepi proti nekdanjim sodelavcem, omenjala telesne in duševne težave ter govorila o težavah z družino in otroki. Leta 2021 je O’Connor izdala spominsko knjigo Rememberings, lani pa je film o njenem življenju režirala Kathryn Ferguson.

Leta 2018 se je spreobrnila v islam in spremenila ime

Pevka se je leta 2018 spreobrnila v islam in spremenila ime v Shuhada Sadaqat. Še naprej je sicer nastopala pod imenom Sinead O’Connor. Takrat je na Twitterju pojasnila, da je bila njena spreobrnitev v islam “naravna posledica intelektualnega teološkega popotovanja”. Objavila je tudi video sebe, kako prepeva adhan, islamski poziv k molitvi.

O’Connor je sicer že leta 1992 je sprožila burne debate, ko je na ameriški televiziji zaradi pedofilije v katoliški cerkvi v živo raztrgala fotografijo papeža Janeza Pavla II. Sedem let kasneje jo je odpadniška cerkev v Lurdu posvetila za duhovnico. Katoliška cerkev, ki ženskam ne dovoljuje, da bi postale duhovnice, tega ni priznala.

Bila je znana po jasnem izražanju svojih političnih in družbenih stališč ter burnem življenju in uporništvu. Na glasbenem področju je sodelovala s številnimi umetniki, prispevala glasbo za filme in nastopila na mnogih dobrodelnih koncertih. Leta 2009 je nastopila tudi v Ljubljani v Križankah.

Poročena je bila štirikrat in je imela štiri otroke. Njen 17-letni sin Shane je umrl lani, nekaj dni po tistem, ko so ga razglasili za pogrešanega. Kasneje je na družbenih omrežjih zapisala, da se je “odločil končati svoj zemeljski boj”, in prosila, naj “nihče ne sledi njegovemu zgledu”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.