Urednica video vsebin na Guardianu za N1: Takoj smo vedeli, da je drugače

Svet 11. Sep 202217:38 1 komentar

Monika Čvorak je Slovenka, ki živi in dela v Londonu. Na slovitem The Guardian je urednica video vsebin za izredne in športne novice. V pogovoru z Miho Orešnikom v središču Londona pripoveduje, zakaj so v četrtek v njihovi redakciji, ki je ena najbolj verodostojnih na svetu, takoj razbrali, da so na pragu zgodovinskega trenutka. Ki to dejansko tudi je, pravi. Namreč, ljudje so imeli kraljico res iskreno radi, a se na drugi strani sploh med mladimi krepi občutek, da je čas z monarhijami opravil. Da bi Velika Britanija morala postati republika. Pri trem pa kraljevi družini gotovo ne pomaga, da Karel III., vsaj za zdaj, med ljudmi precej manj priljubljen, kot je bila kraljica, ki je veljala tudi za lepilo, ki nacijo drži skupaj.

“Vse se je začelo v četrtek ob 12.20, ko je iz Buckinghamske palače prišlo obvestilo o zdravstvenem stanju kraljice. Bilo je zelo neobičajno. Namreč vsakič doslej, ko smo prejeli obvestilo o njenem zdravju, so bile besede palače zelo skrbno izbrane in vsakič se je iz sporočila razbralo, da ne gre za nič resnejšega,” v središču Londona v bližini palače, kamor se od četrtka, ko je umrla kraljica Elizabeta II. zgrinjajo nepregledne množice ljudi iz Združenega kraljestva in sveta, v pogovoru za N1 pripoveduje Monika Čvorak, urednica video vsebin na slovitem The Guardian.

“A tokrat je bilo drugače. Palača je sporočila, da zdravnike zdravje kraljice skrbi. Takoj smo šli v arhive in poiskali že leta vnaprej pripravljene članke za primer takšnega dogodka (v medijih je običajno, da so članki v primeru smrti voditeljev, vladarjev in drugih pomembnih osebnosti pripravljeni vnaprej; op.a.). Takoj smo začeli te vsebine posodabljati in obnavljati, pripravljati za takojšno objavo v primeru, da palača potrdi smrt kraljice. Ves čas smo imeli tudi uredniške sestanke, na katerih nas je naša glavna kraljeva dopisnica sproti obveščala, kaj se dogaja. In celo ona je imela težave z dostopom do informacij, saj palača v takšnih primerih nadzira prav vse informacije, ki prihajajo od tam. Potem je ob 18.25 rekla: “Zdaj bo.” In res je pet minut kasneje palača potrdila smrt kraljice.”   

Monika Čvorak
N1

Priča smo zgodovinskemu trenutku, ta novica je zasenčila vse druge. Še dopoldan na dan kraljičine smrti je imela nova premierka Liz Truss v parlamentu izjemo pomemben govor o tem, kako se bo njena vlada spopadla z energetsko krizo in naraščajočimi življenjskimi stroški. Samo stroški plina in elektrike naj bi oktobra poskočili za 80 odstotkov. “To je seveda izredna novica. Ampak zdaj o tem ne slišimo nič več, smrt kraljice je res zasenčila vse ostalo,” dodaja Monika Čvorak.

Ali bo parlament protikrizne ukrepe sprejel, se v tem trenutku še ne ve, saj je v Združenem kraljestvu razglašeno večdnevno žalovanje.

Krsta kraljice elizabete
Hannah McKay/REUTERS

Na vprašanje, ali se lahko zdaj okrepi tudi nasprotovanje monarhiji, Monika Čvorak odgovarja, da je zlasti med mladimi prepričanja, da monarhija ni pravi odgovor na prihodnost, vse več.

“Sploh zdaj, v času energetske krize, ko nekateri že s težavo plačujejo račune, se ljudje sprašujejo, v čem je smisel kraljeve družine in monarhije. Zakaj jih imamo? Ob nedavnem praznovanju 70. obletnice vladavine kraljice Elizabete II. je v eni od raziskav 22 odstotkov Britancev menilo, da bi Velika Britanija morala postati republika. To ni veliko, je pa več, kot je bilo. Ampak … vedeti je treba tudi, da je bil kraljica med ljudmi res priljubljena, da so jo imeli iskreno radi. Monarhiji ob tem dejstvo, da novi kralj Karel III. ni tako priljubljen, kot je bila kraljica, ne pomaga. Njena smrt je velika sprememba, sploh za starejše generacije,” pravi.

Kate William Harry Meghan

Kraljica je bila po njeni oceni tudi lepilo, ki je nacijo držalo skupaj. Pa tudi kraljevo družino kljub njenim turbulencam n celo škandalom. Popolnoma nepričakovano je bilo, da so se William in Kate ter Harry in Meghan v soboto skupaj pojavili pred gradom Windsor, kamor so se ljudje prav tako prišli posloviti od kraljice. “A mislim, da sta brata stopila skupaj v spomin na njuno babico,” meni Monika Čvorak.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje