V Afganistan se vračajo javne usmrtitve, kamenjanja, bičanja in amputacije udov

Svet 14. Nov 202214:40 0 komentarjev
Afganistan
PROFIMEDIA

Afganistanski vrhovni vodja Hibatula Ahundzada je ukazal polno izvrševanje islamskega prava, kar vključuje javne usmrtitve, kamenjanja, bičanja in amputacije udov tatov, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v nedeljo zvečer sporočil tiskovni predstavnik talibanov Zabihulla Mudžahid.

Afganistanski vrhovni vodja je ukaz izdal po srečanju s skupino sodnikov, je tvitnil tiskovni predstavnik talibanov. “Previdno preučite dosjeje tatov, ugrabiteljev in upornikov,” je po njegovih besedah dejal Hibatula Ahundzada in dodal, da je treba izvršiti šeriatsko pravo v vseh primerih, kjer so izpolnjeni pogoji za kazen ali maščevanje.

Ahundzada, ki ga v javnosti niso videli ali posneli, odkar so talibani avgusta lani prevzeli oblast v Afganistanu, vlada z odloki iz Kandaharja, ki velja za zibelko talibanov.

Talibani so ob vrnitvi na oblast obljubili, da bo njihovo vladanje manj strogo kot v obdobju med letoma 1996 in 2001, ko so prvič vodili Afganistan, a postopoma so odpravili številne pravice in svoboščine. Še posebej so na udaru ženske, ki so v zadnjih 15 mesecih izgubile številne težko pridobljene pravice in so jih postopoma izrinili iz javnega življenja.

Že več kot leto dni družbena omrežja preplavljajo videoposnetki in fotografije talibanskih borcev, kako javno bičajo obsojene za različne prekrške. Talibani so tudi večkrat postavili na ogled trupla ugrabiteljev, ki naj bi jih ubili v streljanju. Poročajo tudi o prešuštnikih, ki so jih na podeželju javno bičali po petkovih molitvah, a je to po poročanju AFP težko preveriti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!