V atentatu ubita hčerka “glavnega ideologa Kremlja”

Svet 21. Avg 202209:57 > 13:35 4 komentarji
Aleksander Dugin
PROFIMEDIA

Po poročanju ruskih državnih medijev je bila v bližini Moskve ubita hčerka tesnega zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Ruski državni mediji poročajo, da je Darja Dugina umrla, ko je med vožnjo domov njen avto eksplodiral. Tarča napada je bil morda njen oče, ruski filozof Aleksander Dugin, za katerega se smatra, da stoji za ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, piše BBC.

Po poročanju ruskega medija 112 bi se morala Dugin in njegova hčerka s festivala v bližini Moskve vrniti v istem avtomobilu, nato pa se je ultranacionalistični ruski filozof odločil, da bo potoval ločeno.

Festival “Tradicija” opisujejo kot družinski festival za ljubitelje umetnosti, poteka pa na posestvu Zakharovo, kjer je nekoč bival ruski pesnik Aleksander Puškin.

Na nepreverjenem posnetku, objavljenem na Telegramu, je videti Dugina, kako šokirano opazuje reševalce, ki pripeljejo na kraj goreče razbitine. BBC in drugi mediji tega posnetka niso mogli neodvisno potrditi.

Preiskovalci so potrdili, da je Darja Dugina umrla na kraju nesreče. Preden je avtomobil zagorel, je prišlo do eksplozije, strokovnjaki za forenziko in eksplozive pa še opravljajo preiskavo.

Čeprav Aleksander Dugin ne zaseda nobenega uradnega položaja, ga označujejo za “Putinovega Rasputina”. Filozofova hči je bila v Rusiji znana novinarka, ki je goreče podpirala invazijo na Ukrajino.

V začetku tega leta so Dugino sankcionirale oblasti ZDA in Združenega kraljestva, saj so 30-letnico obtožile, da je prispevala k dezinformacijam v povezavi z rusko invazijo na Ukrajino. Maja je vojno v intervjuju opisala kot “spopad civilizacij” in dejala, da je ponosna zaradi sankcij Zahoda.

Sankcije proti Aleksandru Duginu so ZDA uvedle že leta 2015 zaradi njegove domnevne vpletenosti v rusko okupacijo Krima.

Njegovim delom pripisujejo velik vpliv na svetovni nazor Vladimirja Putina, velja pa za glavnega intelektualnega arhitekta ultranacionalistične ideologije, ki ji sledijo mnogi v Kremlju. Dugin že dolga leta poziva Moskvo, naj se bolj agresivno uveljavlja na svetovnem prizorišču, tudi on pa glasno podpira vojno v Ukrajini, še piše BBC.

Ruski nacionalisti in voditelji proruskih sil v Ukrajini so že ocenili, da je šlo pravzaprav za poskus atentata na Dugina.

Komentatorji v Ukrajini sicer dvomijo, da bi bile ukrajinske sile ob soočanju z rusko vojsko na domačem sploh zmožne izvesti takšen napad, poroča nemška tiskovna agencija.

Tudi svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je danes zatrdil, da ukrajinske oblasti nimajo nič z atentatom na Dugino. “Ukrajina ni kriminalna država – kot je Ruska federacija – in zagotovo ni teroristična država,” je dejal po poročanju portala Ukrajinska Pravda. Menil je še, da bi šlo lahko tudi za potezo, ki naj bi še dodatno okrepila mobilizacijo v podporo ruski vojaški operaciji v Ukrajini

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje