V Avstraliji odkrili megapajka, ki človeka lahko piči skozi noht

Magazin 16. Nov 202122:48 0 komentarjev
The Australian Reptile Park

Neznanec v Avstraliji je tamkajšnjemu programu za protistrupe daroval ogromnega pajka iz družine Avstralskih lijakov. Gre za enega največjih primerov te vrste, ki so jih kdajkoli videli. Pajki iz te družine zaradi močnega in hitro delujočega strupa veljajo za zelo nevarne, zato v programu upajo, da jim bo uspelo z doniranim primerkom proizvesti čimveč protistrupa.

Avstralski program za protistrupe v tamkajšnjem parku plazilcev je od neznanega darovalca prejel zelo velikega pajka iz družine Avstralskih lijakov. “Megapajek,” kot so ga poimenovali, ima razpon nog velik kar osem centimetrov, njegovi strupniki pa merijo dva centimetra in so tako močni, da bi lahko človeka pičili tudi skozi noht.

Velja za največjega pajka te vrste, ki so ga v avstralskem parku plazilcev, kjer deluje program za protistrupe, kadarkoli videli. “Ta primerek je bil res nenavadno velik. Če bi nam ljudje prinašali še več tako strupenih pajkov, bi nedvomno rešili še kakšno življenje,” je povedal Michael Tate, ki je zaposlen v parku.

Da gre za izredno velikega pajka priča tudi podatek, da velikost pajkov iz družine Avstralskih lijakov oziroma Atracidov povprečno znaša med enim in petimi centimetri.

Ni pa to največji pajek v Avstraliji, rekord pripada taranteli, ki je imela razpon nog velik kar 16 centimetrov.

The Australian Reptile Park

Atracidi so družina pajkov, ki veljajo za ene izmed najbolj zloglasnih v Avstraliji. Poznani so predvsem po svojem močnem in hitro delujočem strupu. V programu za protistrupe upajo, da bodo našli še več podobnih pajkov, ki bi jim pomagali proizvesti večje količine protistrupa.

Avtorica: Rhea Mogul

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!