V Avstriji začetek obveznega cepljenja, kaj to pomeni za necepljene?

Koronavirus 01. Feb 202206:28 > 08:33 0 komentarjev
Cepljenje
Foto: PROFIMEDIA

Od danes v Avstriji velja obvezno cepljenje za vse, ki so starejši od 18 let in imajo v državi stalno ali začasno prebivališče. Necepljenih do sredine marca sicer še ne bodo kaznovali, nato jih čaka do 3.600 evrov globe.

Obvezno cepljenje bodo v Avstriji uvajali v treh fazah. Na začetku februarja bo vsako gospodinjstvo prejelo pisno obvestilo o ukrepu. Ta začetna faza bo trajala do 14. marca. Nato bodo sprožili nadzor nad izpolnjevanjem obveznosti. Necepljeni bodo morali od takrat računati na kazen, ki bo v hitrem postopku znašala 600 evrov, v rednem pa do 3.600 evrov.

Zaradi tehničnih razlogov avtomatično pošiljanje kazni do aprila ne bo mogoče. Avstrijski policisti bodo zato od 15. marca nadzore izvajali (naključno) na ulici in v cestnem prometu.

V tretji fazi – ta bo uvedena le, če bodo epidemiološke razmere to zahtevale – bo z odlokom zvezne vlade določen časovni rok za cepljenje, z odobritvijo parlamenta pa bodo nato uvedene tudi avtomatske kazni za necepljene po vsej državi.

Cepiti se ne bo treba nosečnicam, tistim, ki se ne smejo zaradi zdravstvenih razlogov, ter prebolevnikom šest mesecev po preboleli bolezni.

Necepljenih 20 odstotkov Avstrijcev

Polno cepljenih je v Avstriji trenutno približno tri četrtine prebivalstva, medtem ko je še necepljenih približno dvajset odstotkov Avstrijcev. Politika računa, da bi bilo do poletja s tremi odmerki cepiva cepljene približno 80 odstotkov populacije, stroka pa upa še na večji odstotek.

Zakon o obveznem cepljenju bo predvidoma v veljavi do konca januarja 2024, a njegova veljavnost se lahko tudi spremeni glede na epidemiološko stanje v državi.

Ideje obveznega cepljenja avstrijsko prebivalstvo ni sprejelo z navdušenjem. “Naša telesa pripadajo nam in tako bo tudi ostalo,” se je v ponedeljek, le en dan, preden je odločitev stopila v veljavo, slišalo z dunajskih ulic. Te je preplavilo več tisoč protestnikov, ki so nasprotovali obveznemu cepljenju, poroča Reuters.

Avstrijska vlada je morebitno nasprotovanje vzela v zakup – dobesedno. V osnutku zakona za naslednji dve leti že zdaj predvideva več sto tisoč pritožb zaradi zakona in s tem tudi več kot 110 milijonov evrov dodatnih stroškov zaradi preobremenjenosti sodišč.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!