V Belgiji morajo obvezno voliti tudi 16- in 17-letniki, sicer jih lahko oglobijo

Svet 23. Mar 202420:40 5 komentarjev
Foto: Profimedia

Ustavno sodišče v Belgiji je odločilo, da se morajo 16- in 17-letniki obvezno udeležiti evropskih volitev, ki bodo 9. junija. Volilna udeležba je v Belgiji obvezna, za kršitelje je predpisana globa.

Ustavno sodišče v Belgiji je odločilo, da se morajo tudi 16- in 17-letniki obvezno udeležiti evropskih volitev, ki bodo 9. junija. Volitve so bile v Belgiji že doslej obvezne za vse, starejše od 18 let, za neudeležbo pa je zagrožena denarna kazen, je poročal Euronews.

Belgija je pred dvema letoma napovedala, da bo znižala starost, pri kateri prebivalci dobijo volilno pravico. O kandidatih za Evropski parlament bodo tako po novem lahko odločali vsi, starejši od 16 let. 16 in 17-letnikov je v Belgiji okrog 270.000.

Vendar pa glasovanje za 16- in 17-letnike ni bilo obvezno, v nasprotju s polnoletnimi. Neki Belgijec se je obrnil na ustavno sodišče in to mu je pritrdilo: volitve so v Belgiji obvezne za vse. Sodišče je navedlo, da “razlika v obravnavi volilcev glede na to, ali so polnoletni ali mladoletni, ni upravičena”.

Sodba pomeni, da bodo tudi mladi lahko kaznovani, če se volitev ne bi udeležili. V Belgiji je predpisana globa za tiste, ki se ne udeležijo volitev, od 40 do 80 evrov, ob ponovitvi prekrška tudi do 200 evrov. Volilni upravičenci, ki se vsaj štirikrat v 15-letnem obdobju ne udeležijo volitev, pa tvegajo celo izgubo volilne pravice.

Toda kazni, ki jih za volilne abstinente predpisuje belgijska zakonodaja, ne izvršujejo, je poročal The Brussels Times. Belgijcem se ni treba bati kazni, saj seznamov odsotnih z volišč nikoli ne pošiljajo državnemu tožilstvu, ki bi jih preganjalo. Sezname pošljejo zgolj mirovnim sodnikom (ti so v državi odgovorni za obravnavo lažjih prekrškov), ki jih hranijo 6 mesecev, nato pa uničijo, je še poročal bruseljski časnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje