V Belorusiji naj bi prijeli odgovornega za napad na rusko izvidniško letalo

Svet 07. Mar 202320:36
Aleksander Lukašenko
Nikolay Petrov/BelTA/REUTERS

V Belorusiji naj bi prijeli glavnega osumljenca, ki je konec februarja z brezpilotnikom napadel rusko izvidniško letalo na letališču v bližini Minska. Beloruski voditelj Aleksander Lukašenko je ob tem dejal, da so osumljenca izurili v Kijevu, kjer vse očitke zavračajo.

Beloruski voditelj Aleksander Lukašenko je danes sporočil, da so v zvezi z napadom na rusko vojaško letalo, ki so ga konec februarja blizu Minska izvedli nasprotniki režima, pridržali več kot 20 ljudi. Domnevnega glavnega osumljenca je označil za terorista in za vpletenost v napad obtožil Kijev. Ukrajina je vpletenost zanikala.

Avtoritarni voditelj je potrdil, da je bilo tarča napada 26. februarja na letališču blizu beloruske prestolnice Minsk, ki so ga po njegovih besedah izvedli z majhnimi brezpilotnimi letali, rusko izvidniško letalo A-50. Zatrdil pa je, da “ni utrpelo večje škode”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predstavniki beloruske opozicije v izgnanstvu so takrat sporočili, da so napad izvedli beloruski partizani in da je bilo rusko letalo v napadu poškodovano. Pojasnili so tudi, da sta napad izvedla Belorusa, ki sta nato državo zapustila in da sta na varnem.

Lukašenko pa je danes glavnega osumljenca označil za “terorista”, ki so ga izurili v Kijevu. Dodal je, da je rusko-ukrajinski državljan. Beloruska varnostna služba KGB ga je identificirala kot Nikolaja Šveca, rojenega leta 1993, ki so ga prijeli v “obsežni posebni operaciji”. Dodali so, da so sprožili kazensko preiskavo zaradi “poskusa terorističnega dejanja”.

Lukašenko, glavni zaveznik Kremlja, je še dodal, da je KGB ugotovil “neposredno vpletenost operativnega osebja in vodstva ukrajinske varnostne službe” v napad. Zagotovil pa je, da incident Belorusije ne bo spodbudil k uporabi orožja in da je ne bodo “potegnili v vojno”.

Ukrajina je vpletenost zanikala. “Očitno gre za še en poskus ustvarjanja umetne grožnje s strani Ukrajine, da bi upravičili belorusko podporo ruski agresiji,” je na Facebooku zapisal tiskovni predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva Oleg Nikolenko.

V zadnjih mesecih sta Belorusija in Rusija izvedli vrsto vojaških vaj, Ukrajina pa je izrazila bojazen, da bi se lahko Minsk na strani Moskve vključil v konflikt. Lukašenko je že dejal, da bi odgovorili samo v primeru napada ukrajinske vojske.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.