V Berlinu podarjajo zapuščeno vilo, ki je bila v lasti nacističnega ministra

Svet 04. Maj 202407:54 2 komentarja
Vila Bogensee
Foto: Patrick Pleul/dpa/PROFIMEDIA

Berlinske oblasti so sporočile, da so pripravljene podariti vilo, ki je bila nekoč v lasti nacističnega ministra za propagando Josepha Goebbelsa. Če se nihče ne bo javil, jo bodo porušili. Objekt je namreč predrag za vzdrževanje.

Berlinske mestne oblasti bodo še zadnjič poskusile podariti vilo ob jezeru Bogensee in se s tem izogniti njenemu rušenju.

Finančni minister dežele Berlin Stefan Evers je dejal, da je vila brezplačno na voljo vsakomur, ki je pripravljen prevzeti stroške za njeno izdatno vzdrževanje. “Vsakomur, ki bi želel objekt prevzeti, ga ponujam kot darilo dežele Berlin,” je povedal. Izrazil je upanje, da bo nov predlog za vilo ponudila zvezna dežela Brandenburg, v kateri se objekt dejansko nahaja.

“Če nam, tako kot v preteklih desetletjih ne uspe, potem Berlinu ne preostane drugega, kot da poruši vilo, na kar smo pripravljeni,” je po poročanju Deutsche Welle dejal Evars.

Vila Bogensee Vila Bogensee
Foto: Patrick Pleul/dpa/PROFIMEDIA
Vila Bogensee Vila Bogensee
Foto: Patrick Pleul/dpa/PROFIMEDIA
Vila Bogensee Vila Bogensee
Foto: PROFIMEDIA
Vila Bogensee Vila Bogensee
Foto: PROFIMEDIA
Vila Bogensee Vila Bogensee
Foto: PROFIMEDIA
Vila Bogensee Vila Bogensee
Foto: PROFIMEDIA

Zgodovina objekta

Vila, ki je bila zgrajena za nekdanjega nacističnega ministra propagando Josepha Goebbelsa, se razprostira zemljišču, ki mu ga je mesto podarilo leta 1936. Zemljišče tik ob nemški prestolnici je veliko 17 hektarjev. Vila v obliki črke U je imela zasebni kino in prostorne sobane s pogledom na jezero.

Goebbels je rezidenco uporabljal za umik pred svojo družino. Poleg tega, da je v njej prirejal zabave in gostil nacistične voditelje, umetnike in igralce, naj bi vilo uporabljal tudi kot ljubezensko gnezdo za svoje številne ljubice. Potem, ko sta z ženo leta 1945 v berlinskem bunkerju vzela življenje sebi in otrokom, so vilo kratek čas uporabljali za vojaško bolnišnico, nato pa so objekt spremenili v mladinsko krilo vzhodnonemške komunistične partije.

Približno desetletje po padcu Berlinskega zidu so vilo uporabljali v različne namene, zadnja leta pa je zapuščena. Njeno vzdrževanje je postala obveznost za državo. Nemčija se sicer že dolgo spopada s težavo nekdanjih nacističnih objektov, ki jih je pogosto zapleteno porušiti. Oblasti se prav tako bojijo, da bi njihova ohranjenost lahko pritegnila nov val desničarskih skrajnežev, še piše Deutsche Welle.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje