V Betlehemu praznina, ni veselja, ni jelke, ni božičnega duha

Svet 24. Dec 202316:38 0 komentarjev
Betlehem
Foto: PROFIMEDIA

Mesto Betlehem, kjer se je po krščanskem verovanju rodil Jezus Kristus, pred tokratnim božičem sameva, praznično vzdušje, ki ga je po navadi decembrske dni čutiti na vsakem koraku, je letos komaj zaznavno. Nad mestom leži senca vojne v Gazi in okrepljenih sovražnosti tudi na Zahodnem bregu.

Vojna na Bližnjem vzhodu je spremenila tudi podobo Betlehema, ki je v tem času po navadi kar buhtel. Še lani so bile ulice mesta, kjer naj bi se po krščanskem verovanju rodil Jezus Kristus, polne vernikov in turistov, letos pa je mesto prazno.

Božična praznovanja so odpovedana, prav tako v mestu ni znamenitega božičnega drevesa, na ulicah se ne slišijo božični napevi, prav tako ni številnih stojnic s spominki. Tamkajšnji prebivalci trdijo, da so se znašli v nezavidljivem položaju, saj so njihove turistične dejavnosti, v katere so vpeti številni, tako rekoč usahnile.

Tudi jaslice letos niso takšne, kot so bile po navadi v minulih letih. V poklon umrlim otrokom iz Gaze so postavili jaslice, ki prikazujejo novorojenega Jezusa, ki ga obdajajo velike skale in bodeča žica.

Jaslice, bodeča žica, Betlehem
Foto: PROFIMEDIA

Zaradi cestnih zapor, ki jih je postavila izraelska vojska, je dostop do mesta močno omejen.

Že novembra so namreč voditelji cerkva v Jeruzalemu sklenili, da letos zaradi vojne v Sveti deželi ne bo božičnega okrasja. Bo pa latinski patriarh v Jeruzalemu, kardinal Pierbattista Pizzaballa v noči na 25. december v Betlehemu daroval polnočnico.

V Sveti deželi, ki zajema Izrael in Palestino, so sicer danes kristjani le zelo majhna manjšina. Na območje Gaze jih živi okrog 1.000, na Zahodnem bregu predstavljajo približno 1,5 odstotka od 3,2 milijona prebivalcev, v Izraelu pa jih je nekaj manj kot dva odstotka od desetih milijonov državljanov, še navaja dpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!