Po Balkanu klestila toča v velikosti teniških žogic, nevarnost še ni mimo

Svet 22. Jun 202422:45 > 23. Jun 2024 09:04 0 komentarjev

Po obdobju večdnevne vročine so območje osrednjega Balkana v soboto zajela močna neurja s točo. Ponekod v BiH in Srbiji je padala toča v velikosti teniške žogice. Nastala je ogromna materialna škoda, uničenega je tudi veliko pridelka. Vremensko nemirna bo na tem delu Balkana tudi nedelja.

Bosno in Hercegovino so včeraj zajela močna neurja s točo. Najhuje je bilo na območju Banjaluke, Doboja, Hrvaćanov, Prnjavorja in Tuzle.

Iz države poročajo o toči različne velikosti. Ponekod je padala tudi toča velika kot teniška žogica, iz Prnjavorja pa prihajajo fotografije 11-centimetrske ledene kepe. N1 Sarajevo piše o večji materialni škodi, s tamkajšnje uprave za zaščito in reševanje pa poročanju Radiotelevizije BiH javljajo tudi o veliki škodi na kmetijskih pridelkih. Iz Banjaluke medtem poročajo, da je toča močno poškodovala avtomobile.

Izjemno obsežno neurje z močnimi vetrovi se je nato pomaknilo proti Srbiji, od koder o podobni velikosti toče in popolnem razdejanju poročajo iz Osečine, piše N1 Beograd. Debela toča je padala tudi v Krupnju in Bajini Bašti.

Neurje je sledilo daljšemu obdobju vročine, ki je v preteklih dneh zajela Zahodni Balkan. Meteoalarm je pred tem opozoril na možnost močnejših neurij s točo.

Vremensko nemirna bo na tem delu Balkana tudi nedelja. Vremenoslovci so zaradi možnosti neurij za večino BiH razglasili rumeno opozorilo, medtem ko v večjem delu Srbije veljata oranžno in rumeno opozorilo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!