Velik uspeh bosanske industrije, naredili prvo električno vozilo (FOTO)

Gospodarstvo 14. Jan 202308:23 5 komentarjev
GS - Tvornica mašina Travnik/Facebook

V Bosni in Hercegovini so izdelali prvo električno vozilo, ki z enim polnjenjem doseže sto kilometrov. "Vse smo izdelali v BiH," je za televizijo poudaril inženir Denis Bešić.

Proizvajalec strojnih delov GS Tvornica mašina Travnik iz BiH je pred kratkim predstavil prototip prvega električnega vozila, v celoti izdelanega v državi. Dostavno vozilo z imenom Evo lahko z enim polnjenjem doseže sto kilometrov, njegova nosilnost pa je 300 kilogramov. Dovoljenje za serijsko proizvodnjo pričakujejo do konca leta.

Evo je skoraj dve leti razvijala ekipa inženirjev iz družbe GS Tvornica mašina Travnik, ki je na evropskem trgu znana po proizvodnji električnih koles, je poročala državna televizija BHRT.

Namenjeno bo dostavi tovora oziroma paketov, prvi naročnik pa je ena od logističnih družb iz Nemčije, so za BHRT pojasnili v travniškem podjetju, kjer pričakujejo veliko povpraševanje po svojem vozilu.

“Gre za lahko dostavno vozilo, ki lahko prevozi sto kilometrov. Vse smo izdelali v BiH,” je za televizijo poudaril inženir Denis Bešić. Pojasnil je, do so pri izdelavi vozila sodelovali razvojni inženirji, strojni inženirji, elektroinženirji in industrijski oblikovalci.

V podjetju pričakujejo, da bodo vsa potrebna testiranja končali do sredine leta. Za serijsko proizvodnjo, ki se bo začela do konca leta, so zgradili novo proizvodno halo, veliko več kot 3.200 kvadratnih metrov.

N1 Sarajevo
N1 Sarajevo
N1 Sarajevo
N1 Sarajevo
N1 Sarajevo

GS Tvornica mašina Travnik je v večinski lasti nemške družbe Global Sourcing in ima v Travniku tri proizvodne hale s skupno površino 14.800 kvadratnih metrov. Zaposluje 507 delavcev s povprečno starostjo 35 let. Njeni letni prihodki znašajo 64 milijonov konvertibilnih mark (33 milijonov evrov), delež izvoza je 99-odstoten.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje